Kari Ikan Bawal Hitam

7:03 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ada seekor ikan bawal hitam seberat 800 gram dalam peti sejuk. Ada lebihan setengah kotak kecil santan kara. Kali ini hendak olah ikan bawal hitam masak kari tapi bubuh santan sikit. Sedap betul makan nasi tengah hari tadi lauk Kari Ikan Bawal Hitam, sambal belacan dan hirisan timun jepun.


Resipi Kari Ikan Bawal Hitam
Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan bawal hitam seberat 800 gram - bersihkan - kerat menjadi dua bahagian 
  • 5 biji kacang bendi - potong 2
  • 1 biji tomato - belah
  • 1 biji cili merah - belah dua
  • 1 pelepah daun kari - lurutkan
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 3 sudu besar serbuk kari ikan dan udang 888
  • 2 sudu besar serbuk kari ayam & daging 888
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 labu bawang besar - hiris
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan santan kotak KARA
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 - 2 sudu besar jus limau nipis - ikut kemasaman yang diingini
Bahan tumbuk:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2 cm halia
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar hiris,  bahan tumbuk, serai, halba campur, daun kari dan biji sawi.
  2. Setelah bahan tumis layu dan terbit aroma, masukkan serbuk kari. Perlahankan api dapur.
  3. Untuk menghalang tumisan terlalu kering, masukkan satu cawan air. Masak sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan 3 cawan air lagi dan biarkan kuah mendidih dan terbit minyak sekali lagi.
  5. Seterusnya masukkan ikan bawal hitam.
  6. Biarkan sehingga ikan masak di bahagian bawah dan terbalikkan supaya bahagian sebelah lagi masak.
  7. Masukkan  kacang bendi dan  tomato.
  8. Tuangkan santan kotak.
  9. Perasakan dengan gula / garam / perasa pilihan.
  10. Setelah kuah kari mula mendidih lagi, tuangkan jus limau nipis.
  11. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Kari Ikan Bawal Hitam

Kari Ikan Bawal Hitam ini sangat sedap! Amie 'sembunyikan' sebelah ikan untuk dijadikan cecahan lempeng cair petang tadi. Encik Suami belu kuih, jadi tak jadilah buat lempeng. Esoklah... in syaa Allah.

9 comments

  1. saya tak pernah masak kari ikan bawal hitam ni, selalu goreng ataupun masak sweet and sour je. boleh try next time beli ikan ni sebab nampak sangat2 sedap

    BalasPadam
  2. Nampak sedap. Terima Kasih atas resepinya.

    BalasPadam
  3. Sedapnya ikan bawal hitam masak kari...

    BalasPadam
  4. Kari kaw-kaw ni... cicah roti pun ngam!

    BalasPadam
  5. Biasa kalo bawal saya selalu coba yg goreng atau bakar. Tapi melihat menu di kari, memang lah kliatan enak 🤤🤤👍. Selalu saja menggoda masakan kak Amie ini ❤️❤️

    BalasPadam
  6. Bawal masak kari memang mabeles :D

    BalasPadam
  7. terbaik kari amie sedap menyelerakan

    BalasPadam
  8. bawal mmg fav sy masak apa pun sy bedal je. terima kasih kak share resepi👍🫰

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe