Sedapnya Sup Kepala Ikan Haruan Laut!

8:41 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini Encik Suami minta kita masak sup kepala ikan haruan laut @ haruan tasik. Kita masak sup kepala ikan haruan laut macam Bonda selalu masak kepala ikan baguk. Bezanya , kita tambahkan sedikit rempah sup supaya lebih beraroma sebab tidak ada daun sup. Bonda kita kalau masak sup ikan, mesti tumis bahan perencah terlebih dahulu, kemudian masukkan ikan hingga layu atau berubah warna. Seterusnya tambahkan air dan biarkan hingga mendidih.

Sedap pula isi kepala ikan haruan laut masak sup. Ditambah pula dengan sambal kicap! Puaslah meratah kepala ikan berdua dengan Encik Suami. Bahagian mata itulah yang paling sedap! Firdaus pula makan ikan batu goreng.


Sup Kepala Ikan Haruan Laut

Sup Kepala Ikan Haruan Laut
Sayur Campur Tumis Sos Tiram: Kacang Panjang, Sengkuang, Lobak Merah & Sotong
Sambal Kicap
Ikan Batu Goreng

Citarasa dua generasi yang berbeza : Sup & Ikan Goreng

Ikan Batu Goreng

Sambal Kicap

Sayur Campur Tumis Sos Tiram : Kacang Panjang, Sengkuang, Lobak Merah & Sotong

Sup Kepala Ikan Haruan Laut

Resipi Sup Kepala Ikan Haruan Laut
Bahan-bahan:

  • 600 gram kepala ikan haruan laut - bersihkan
  • 3 cm halia muda - hiris
  • 3 ulas bawang putih - pecahkan
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • 1 batang serai - ketuk
  • 2 biji tomato - belah empat
  • 1 sudu kecil serbuk rempah sup
  • 1 sudu besar lada putih - tumbuk
  • 1 liter air
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Goreng bawang putih, bawang besar dan serai hingga  terbit aroma.
  3. Masukkan serbuk rempah sup.
  4. Kemudian masukkan kepala ikan dan balik-balikkan sehingga layu atau berubah warna.
  5. Seterusnya tuangkan air dan biarkan kuah mendidih atau sehingga kepala ikan masak.
  6. Masukkan lada putih tumbuk, garam / perasa pilihan dan tomato.
  7. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  8. Ketika menghidang, taburkan dengan hirisan daun sup / daun bawang / bawang goreng.


13 comments

  1. Wak panggil ikan haruan tasik
    Tapi tak pernah beli atau makan lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama ye Wak nama haruan laut dengan haruan tasik.

      Padam
  2. kenapa ada kepala je kak? mmg beli part kepala je ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sudah sedia dipotong, ada bahagian kepala dan bahagian isi. Boleh pilih. Beli juga bahagian isi tapi belum dimasak.

      Padam
  3. SA pernah beli ikan siakap batu..x tau la sama species ngan ikan batu tu ke x ..haruan laut macam pernah makan..tapi dh lupa..sedapnya kepala ikan tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Siakap batu berkeluarga dengan ikan batu. Ikan batu pun macam-macam namanya.

      Padam
  4. Sedap makan sup ikan panas-panas. Berselera, ada sambal kicap pula. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap Nur. Lagilah kalau ditambah daun sup dan bawang goreng! Naik aromanya.

      Padam
  5. Ohh haruan pun ada spesis laut jugak ye. Ingatkan ikan haruan sungai je. Sup ikan panas, ikan goreng dan sayur campur, menyelerakan sungguh lah Kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada Fiza. Tak ada bau hanyir macam haruan darat.
      Saiznya lebih besar dan panjang.

      Padam
  6. ni buat lauk utk org beranak boleh ke kak?

    BalasPadam
  7. Sedapnya jika cicah kicap tu, Kak Amie. Jika sy, tak mahu dah kuah² dari lauk lain, hihi

    BalasPadam
  8. Rasanya kalau kat semenanjung dikenali sebagai haruan tasik( hidupnya dilaut)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe