Mengurus Makan Minum Untuk Peserta Perkhemahan Perdana

12:13 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selesai sarapan, duduk berehat seketika di ruang tamu. Tidak lama kemudian suasana agak kelam, dan kegelapan mula menyelubungi persekitaran. Toleh ke luar jendela, langit tanpa warna biru, awan kelabu dan tiada sinar marahari. Dan hujan pun turun renyai-renyai, berderai-derai menitik di bumbung rumah. Disusuli dengan bunyi guruh sekali-sekala. Sekarang langit terus menangis, dan titisan hujan bernada kasar!

Hendak tidur?
Jangan tidur! Baik menulis entri. Buka HP dan tengok gambar-gambar lama yang hendak dibuang. Terhenti pada tarikh 22 dan 23 Julai 2023. Apa ceritanya?

Sekolah telah mengadakan aktiviti Perkhemahan Perdana di Kem Semulung pada 22-23 Julai 2023 bersamaan pada hari Sabtu dan Ahad. Kem ini terletak di Pusat Kokurikulum Daerah LD dan agak jauh dari sekolah kami. Semua guru terlibat untuk menjayakan perkhemahan ini. Amie menjadi pengurus makanan. Kali ini kami tidak memasak kerana makanan untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam ditempah. Kami hanya membancuh minuman pagi, minuman tengah hari dan minuman petang.

Sarapan diagihkan kepada peserta pada pukul lapan pagi. Kami memasak air di dapur, dan membancuh serbuk milo dengan susu pekat sebagai minuman pagi. Airnya pula, kami gunakan air mineral untuk memastikan air minuman yang disediakan dalam keadaan bersih. 

Untuk minum rehat pagi waktu kudapan pukul 10, kami bancuh air teh kosong dan agihkan biskut kepada para peserta.

Pukul 12 tengah hari, makanan yang ditempah sampai dan diagihkan sebungkus untuk setiap peserta. Kami bancuh ais sirap ros. Lebihan minuman milo dan teh, kami tambahkan ais. Nampaknya para peserta lebih gemarkan milo ais berbanding milo panas. Sebelah petang, sekali lagi pengurus makanan perlu sediakan minuman panas seperti teh dan agihkan roti pada pukul 4:30 petang kepada para peserta perkhemahan.

Sebelah malam pula, urusan bahagian makanan waktu malam yang menyempurnakannya.

Rakan-rakan AJK Pengurus Makanan membawa sarapan untuk dimakan bersama di dapur sepeti kuih cempiang, epok-epok dan roti canai.

Kuih Cempiang

Epok-Epok

Roti Canai

Ada yang bawa gado-gado.

Gado-Gado


Gotong-royong menyediakan kuah laksa.

Ada yang rajin membawa bahan dari rumah untuk dijadikan kuah laksa.


Semua bahan dikongsi bersama. Telur direbus dari rumah dan dikupas bersama-sama.

Telur Rebus & Limau Kasturi

Bunga Kantan & Hirisan Cili Padi

Amie bbawa seperiuk laksa.

Laksa Asam

Walaupun AJK Makanan yang memasak kuah laksa dan bahan-bahannya, tetapi rakan-rakan lain yang bertugas sebagai fasilitator semuanya dapat menikmati laksa bersama-sama.

Sambil melaksanakan tugas di bahagian makanan, sempat juga intai-intai aktiviti yang dijalankan di tapak perkhemahan.









Pada masa yang sama, rakan-rakan guru juga mengambil kesempatan menanda kertas peperiksaan apabila ada masa terluang. Maklumlah waktu cuti Sabtu dan Ahad digunakan untuk melaksanakan program sekolah. Jadi, tiada masa untuk menyiapkannya di rumah.

Dapat menanda beberapa skrip pun jadilah. Apabila tiba masa bertugas, terpaksalah tinggallah kertas dan sambung menanda beberapa skrip lagi setelah selesai kerja.

Nampaknya hujan sudah berhenti namun langit tetap dengan warna kelam. Kedengaran azan menandakan masuknya waktu zohor sedang berkumandangan dari masjid berhampiran. Jumpa lagi!

8 comments

  1. Rajin² cikgunya. Semua menjalankan tugas dengan efisyen dan terpancar keikhlasan dari wajah masing².

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih SK.
      Moga terus rajin sampailah pencen.

      Padam
  2. meriah ajk mknn... semua semangat menjalankan tugas sbg ajk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bab makan-makan memang meriah kan Mira. Yang buka AJK pun ringan tulang membantu.

      Padam
  3. Terus dilantik pengurus tu. Apa yang penting, kerjasama. Masing masing ada tugasnya. Begitulah tugas guru, bukan hanya mengajar di kelas sahaja.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Guru, oh guru!
      Kena galas tugas kurikulum dan kokurikulum, dalam darjah dan di luar bilik darjah.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe