Turki (9) : Natureast Anatolian Taste

3:57 PTG

Petang 20 Mac 2017 itu... petang Isnin. Dah bergerak ke sana ke mari, nama hari pun hampir terlupa! Kami dibawa ke tempat pelbagai manisan dan teh Turki. Dengan kata lain, di sinilah kami temui 'Turkish Delight' buat pertama kalinya pada hari kedua berada di bumi Turki. Kami disambut dengan hidangan teh epal panas, dan disajikan dengan pelbagai jenis manisan 'lukom' serta kacang-kacangan. 




Seorang wanita Turki yang barangkali telah menghafal perkataan-perkataan dalam bahasa Melayu memperkenalkan segala produk makanan yang sedia dipamerkan di atas sebuah meja. Sambil mendengar penerangannya, kami dipersilakan mencicipi hidangan yang dipamerkan.

 Ketika seorang gadis Turki kecil menyuakan dulang gelas berisi teh epal kepada kami, Amie berbisik ke telinga Salawati:
"Tie... teh epal. Ingat Jaket Kulit Kijang dari Istanbul!"
Sambil tertawa kecil, kami minum seteguk teh epal panas tadi. 





Lokum  atau manisan Turki yang diperbuat dariada tepung jagung, gula dan pelbagai perasa serta campuran kekacang. Semasa mengunjungi Bosnia tahun lepas, manisan inilah yang paling banyak Amie beli sebagai oleh-oleh.



 Pelbagai jenis 'teh' Turki daripada buah-buahan yang dikeringkan seperti epal dan delima.



 Produk tempatan ini kelhatan rapi tersusun di atas rak.






 Manisan dalam kotak ini memang sangat sesuai dibeli untuk dijadikan oleh-oleh.



 Ada Natural Apple Tea

 Natural Cherry Tea.

 Teh Delima pun ada.

Encik Suami pesan supaya Amie beli teh delima, manakala Farid pula minta teh epal. Produk teh ini banyak juga dijual di kedai lain. Ada dua jenis keluaran iaitu dalam bentuk asli tanpa gula, dan satu lagi dalam bentuk serbuk tetapi ditambah gula.


Nampaknya Natureast Anatolian Taste merupakan tempat terakhir kami singgahi sebelum meneruskan perjalanan ke tempat penginapan kami di Kusadasi.

 Sempat 'tembak' rimbunan lavender di hadapan kedai.....

 dan juga sang pudina yang subur menghijau!

 Jom naik bas.

Bas membelah senja menuju ke Ada Class Hotel.

Entri berkaitan kembara ke Turki:

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe