Fish and Chips

4:15 PTG

Hari ini tukar kebiasaan hidangan tengahari. Yang penting kenyang perut...hiks! 
Wokey!
Jom nikmati sajian tengahari yang sangat ringkas tapi sedap. Amie sediakan hidangan Fish and Chips. Untuk menyiapkannya, tidaklah sesukar mana. Dah selalu sangat makan Fish & Chips di luar, sesekali eloklah buat di dapur sendiri. Banyak versi cara penyediaan Fish and Chips ini. Memang seronok sewaktu menonton rancangan televisyen yang memaparkan resepi ini, tetapi kalau kita buat sendiri lagi seronok...hiks!

 Bahan-bahan:
3 keping fillet ikan dory
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 cawan serbuk roti
2/3 cawan air
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil serbuk Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil lada hitam tumbuk
1 sudu besar jus lemon
minyak


Cara:
1. Potong fillet ikan dory mengikut saiz yang diingin - pastikan ikan dalam keadaan kering - atau lap dengan tisu dapur.
2. Renjiskan jus lemon dan taburkan lada hitam tumbuk pada fillet ikan dory. Ketepikan.
3. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung beras dalam sebuah mangkuk. Tambahkan serbuk Maggi Cukup Rasa, soda bikarbonat dan air. Jika adunan terlalu pekat, tambahkan sedikit air lagi.
4. Celupkan ikan ke dalam adunan tepung dan kemudian golekkan di atas serbuk roti.
5. Goreng di dalam minyak yang banyak menggunakan api panas.
6. Goreng kedua-dua belah bahagian, dan apabila berwarna perang keemasan, angkat dan toskan.

 Di Australia dan New Zealand katanya Fish and Chips ditaburi garam terlebih dahulu di atas ikan dan kentang sebelum disajikan. Di Amerika Syarikat pula, Fish and Chips dinikmati bersama coleslow manakala di Kanada disajikan bersama sos tartar dan hirisan lemon. Jadi, kita ikut selera kitalah! Dah ada ikan goreng, dah ada kentang goreng, Amie tambah sayur-sayuran dan mayonis serta sos cili!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe