Turkish Chicken Kebab

5:28 PTG

Alhamdulillah!
Akhirnya dapat juga merasa Turkish Chicken Kebab untuk kali kedua setelah pertama kali menikmatinya di Restoran Tamara, Istanbul.

Walaupun dengan menggunakan resepi yang paling asas, sekurang-kurangnya Amie sudah berhasil....ahaks! Memang ada bezanya gambar atas dengan gambar bawah. Gambar atas, hasil air tangan Amie. Gambar bawah, hidangan nasi bersama Turkish Chicken Kebab di Istanbul! Bezanya? He he heee.... kebab ayam yang Amie hasilkan warnanya gelap sikit! Amie bubuh bahan tambahan, iaitu puri tomato dan serbuk kunyit. Mungkin itu yang menyebabkan warnanya gelap sedikit. Maklumlah, setiap kali tutorial resepi dengan pak google, banyak pulak versi yang Amie jumpa!

Masih terasa keenakan hidangan nasi bersama kebab ayam sebulan lebih sebulan yang lalu!

Amie kongsikan resepi yang Amie ambil dari BASIC TURKISH CHICKEN KEBAB. Terima kasih buat admin The Spruce : Elizabeth Wilson Taviloğlu.

What you'll need:
2 boneless chicken breasts, or 4 to 5 boneless thighs
1 medium onion
2 cloves garlic
1/2 cup plain yogurt or milk
3 tablespoons vegetable oil
2 tablespoons tomato paste
1 teaspoon ground black pepper
1 teaspoon paprika
1 teaspoon salt
Oregano, sumac and paprika for garnish

How to make it:
Heat the grill to medium.
Wash the chicken in very cold water for several minutes. Blot the meat dry on paper towels. Cut the meat into bite-sized cubes about the size of large dice.
Using the finest grater possible, grate the onion and garlic cloves. Pour the pulp and juice into a very fine mesh strainer and using a wooden spoon, press out the juice into a separate bowl. Discard the onion and garlic pulp.
In a glass or ceramic bowl, combine the onion/garlic juice, yogurt or milk, oil, tomato paste and seasonings. Add the cubed chicken and toss to coat. Cover the bowl and refrigerate it for at least 4 hours, or overnight for the best results.
When you are ready to cook the chicken, remove the pieces from the marinade and thread them onto small metal or bamboo kebab skewers. The chunks of chicken can touch each other, but don’t put them too closely together.
Sprinkle the kebabs with salt and put them on the grill. Grill them evenly on all sides, about 12 minutes total. You can sprinkle Turkish spices like oregano and paprika over the hot kebabs to add extra flavor.

Good try!

4 comments

  1. Sedapnya, Amie! Lepas melancung ke Turki, balik jer terus masak masakan Turki :)

    BalasPadam
  2. Kuat beno penangan makanan turki tu ye Kak Amie..asyik menu turki je sejak balik melancong ni hikhik...

    Tapi selalu camtu la kan, antara memori yg selalu dibawa balik bila ke tempat org is their food kan..

    BalasPadam
  3. PH,
    Ambil kesempatan, agar tidak lupa menu yang sedap he he heeee.

    Puan Hazel,
    Ya, betul tu... yang sedpa tentulah akan dikenang2, jadi eloklah try and error ...ahaks!

    BalasPadam
  4. Sedapnyerrr....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe