Turki (25) : Bindalli Restaurant Üçhisar

8:53 PTG

Seolah-olahnya berada di padang pasir pulak!
Dengan suasana alam, tanpa hijau daun dan hanya warna biru langit tanpa awan, di mana ni?
Oh! 
Kami sekarang berada di luar pintu masuk ke sebuah restoran di Üçhisar. 

Inilah gerbang pintu masuk ke Bindalli Restaurant.
Wah! Nampaknya tengahari ini kami akan mendapat satu pengalaman baru untuk makan tengahari sambil menikmati pemandangan di sekitar Lembah Goreme!

 Laluan masuk menuju ke restoran.

 Nampaknya Salawati tertarik dengan barangan kraftangan di sini.

 Kita isi perut dulu, lepas tu baru sambung tinjau-meninjau di sini ye.


 Tandas terletak di bahagian hadapan. Percuma, tak perlu bayar!

 Kata Encik Barchin, bentuknya pun sama seperti rumah gua batu!

Kami mendahului rombongan yang lain. Sebaik sahaja kami mula menikmati hidangan, datang pula sekumpulan pelancong memenuhi restoran. Nampaknya panjanglah barisan ketika mengambil makanan!


Inilah kebab ayam yang aromanya semerbak sampai ke luar restoran! Perut menjadi tambah keroncong bila terhidu baunya yang sangat sedap itu! Banyak jenis kebab di Turki termasuk daging lembu dan kambing biri-biri, tetapi rezeki kami tengahari ini dapat makan kebab ayam! 

Pandai-pandailah kalau nak makan kebab! Banyak roti, tomato, sayur-sayuran hijau, bawang bombay, mayonis dan sebagainya sebagai bahan pelengkap kebab. Mmmmmm..... diratah begitu saja pun sangatlah sodap!

 Spaghetti pun ada.

 Turkish meatball memang selalu Amie jumpa dalam hidangan Turki sama ada di restoran atau hotel..


 Nampak macam lembut jew roti ni....



 Sup tomato & sup labu!

 Nasi pilav pun ada! Dan memang selalu ada....

 Antara sayur yang sering ditemui : terung!

 Yang ini baru ada citarasa Malaysia ha ha haaa.... sup ayam dengan kentang dan lobak!

 Tidak ketinggalan, manisan yang memang sangat manis dan juga lokum.

 Nun di sana.... epal sebiji-sebiji!

 Dan pelbagai sayuran segar dijadikan ulam-ulaman!

Meriah betul masakan Turki. Penuh warna-warni. Yang paling Amie suka dengar sudah tentulah cara penanaman sayuran dan juga segala jenis tanaman di bumi Turki. Katanya, para petani dilarang sama sekali menggunakan baja kimia. Jadi, ia adalah hasil tanaman organik. Sihat dan penuh khasiat!

 Tak sabar nak makan kebab ayam dengan nasi pilav!
Bismillah.... sangat sedap!

 Tambah lagi. Ambil lagi kebab ayam, spaghetti dan ulam-ulaman.

 Ini Turkish meatball, atau kofte. Selalu jumpa tapi lupa nak perkenalkan...hihihii!

 Cuba sup tomato, tapi penuh rasa pudina!

Kata Salawati, nanti kita beli barangan kraf yang dijual di lauan masuk ke restoran ini. Kesian tengok perempuan tu mengait stoking di tengah panas! Nuuunn... di atas sana tu, seorang wanita Turki sedang mengait sesuatu!

Perasan tak, sebelum ini kawasan bersebalahan tandas kosong saja. Ada Ame paparkan gambar di atas sana. Bila kami keluar, banyak pulak gambar di sini! Haiyyoooo.... sekali lagi Amie terperangkap!

Nak tak nak terpaksa beli jugak, sebab tak mahu tinggalkan wajah di sini. Hanya mahu tinggal jejak saja!

 Dah kenyang makan, jalan-jalan seketika bagi nak bagi kebab turun ke perut!



Memang tinggi nilai seni penduduk Cappadocia! Pelbagai elemen sejarah dan budaya dipaparkan dalam permaidani (atau alas meja?) yang tersidai di bawah pokok ini.



 Ambil gambar batu-batu aneh ini sekali lagi!

 Sewaktu musim sejuk, kawasan batuan ini dan sekitarnya dipenuhi dengan salji.


 Jom keluar dari sini.

 Inilah yang Salawati suka. Rantai leher dikait dengan tangan.


 Hmmm... si mata biru?
Tak ingat di mana gambar ini diambil! Adakah di sekitar restoran atau di tempat lain.

Entri berkaitan kembara ke Turki:

1 comments

  1. Negara ramai orang muskin.. kesian. Macam egypt gak..lakunya..
    Pengajaran utk rakyat malaysia

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe