Roti Inti Kacang Hitam

4:11 PTG

Selamat berhujung minggu buat rakan-rakan pengunjung tersayang. Moga sihat dan ceria selalu. Hari ini, Amie berdua sahaja dengan Firdaus. Fairuz menghadiri kelas tuisyen, sementara Encik Suami menyiapkan tugas yang belum selesai. Keluar awal pagi, balik tengahari untuk makan dan kemudian keluar lagi. 
Firdaus!
Jom temankan Mommy uli tepung di dapur.
Kita buat roti inti kacang hitam yang Baba suka beli tu! 

Dapat 16 ketul roti belum berinti, tapi Firdaus 'cukai' seketul! Tinggal 15!
Ingatkan dah faham bahasa, ikut arahan tapi rupanya lawan tokey!
Habis tepung dan bijan bertaburan. Semua nak dipegang oleh budak kecik satu ni!


Resepinya pun tidaklah semewah mana, hanya gunakan bahan asas sahaja. Itu pun kata Encik Suami (setiap kali Amie buat roti), dah cukup sedap dan lembut! Alhamdulillah. Makan roti baru keluar oven memang sedapkan!


Bahan A:
11 gram yis  (1 paket)
1 cawan air suam

Bahan B:
3 1/2 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin
1 biji telur

Bahan tambahan:
Sebiji telur dan 1 sudu besar susu cair - bancuh untuk glis atas roti
Bahan hiasan : bijan hitam 

Inti:
Inti kacang hitam secukupnya

 Cara:
1.  Untuk Bahan A : Masukkan yis ke dalam bekas berisi air. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
2. Bahan B : Telur dipukul ringan. Dalam sebuah mangkuk besar, masukkan tepung gandum, susu tepung, gula, marjerin dan telur. Gaul rata.
3. Tuangkan sedikit demi sedikit bancuhan yis dan uli adunan tepung sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
4. Rehatkan doh selama satu jam. Doh akan mengembang dua kali ganda dari bentuk doh asal.
5. Uli sekali lagi doh tersebut, dan tumbuk-tumbuk sedikit.
6. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Dan setiap bahagian di bahagi dua lagi. Amie dapat 16 biji doh, tapi Firdaus nak isi juga sebiji dengan inti, jadi tinggallah 15 biji.
7. Leperkan doh, dan isikan dengan satu sudu besar inti kacang hitam. Kemudian tutup semula dengan kemas. Jika suka, hiris sedikit bahagian luar doh menggunakan pisau tajam sehingga kelihatan intinya.
8. Kemudian letakkan di dalam cawan kertas mengikut saiz yang sesuai.
9. Sapukan sedikit bancuhan telur dan susu cair di atas roti dan kemudian taburkan sedikit bijan hitam.
10. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan (sekurang-kurangnya 10 minit) dengan suhu 150'C atau mengikut tahap kepanasan oven masing-masing untuk membakar roti selama 25 minit.

Firdaus makan 3 ketul!


1 comments

  1. Bertuah anak-anak Amie kerana mummy mereka rajin dan pandai masak!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe