Udang Tumis Pedas Sayur Rampai

10:44 PTG

Sepanjang minggu lepas, badan tak berapa sihat. Ketika itulah Fairuz ambil alih kerja-kerja dapur. Alhamdulillah, anak bujang kami sudah boleh diharap. Selain mengemas rumah, menjaga Firdaus, dari membuat susu sehinggalah memandikan dan menukarkan lampin pakai buang, dialah juga yang masak nasi dan lauk-pauknya. Dah siap, dia pun bangunkan Amie (yang selama tiga empat petang terpaksa merehatkan diri sebaik sahaja sampai ke rumah). Kadang-kadang Fairuz tanya, nak masak apa? Amie kata masak apa-apa sajalah yang ada di dalam peti sejuk. Ada sekali, Amie sudah beransur sihat. Fairuz tetap juga mahu masak. Dia tanya Amie macamana nak masak sup ayam. Amie kata, tambahlah kentang atau lobak merah. Buang kulit ayam, sebab nanti sup penuh lemak ayam!
Bila Amie jengok dapur sebab terbau aroma sup, rupanya Fairuz rebus kentang dengan bawang putih dan halia. Kentang dah mula empuk.  Ayam tak masuk lagi, sebab dia sedang buang kulitnya!
Oh! Anak Mommy sayang!
Dia berusaha untuk masakkan Mommy rupanya!
Tak sampai hati nak tegur, nak tanya : Kenapa rebus kentang dulu?
Kadang-kadang, kalau Amie berjauhan dari anak-anak, sama ada Fuad atau fairuz akan telefon Amie, macamana nak masak ini, macamana nak mask itu. 
Buat anak-anak Mommy yang disayangi:
Blog masak-masak ini sebenarnya Mommy dedikasikan untuk kalian. In shaa Allah, Mommy akan cuba masak dan ambil gambar langkah demi langkah, walaupun hanya masakan yang mudah-mudah. Nanti, bolehlah belajar dari sini. 

Tengahari tadi, sempat masak Udang Tumis Sayur Rampai dan ikan susu bakar. Fairuz menghadiri kelas tuisyen, jadi pulang agak lewat sedikit. Untuk panduan Fairuz dan Fuad yang sesekali suka masak di dapur (terutama apabila ketiadaan Mommy), beginilah cara mengolahnya.

Bahan-bahan:
15 ekor udang segar - bersihkan
1 cawan hirisan lobak merah
1 cawan hirisan kubis
1 cawan hirisan daun bawang
1 labu bawang besar - dihiris 
3 ulas bawang putih - dihiris
10 biji cili padi minyak - dihiris
1 sudu besar stok ayam pekat
1/3 cawan minyak

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi sehingga layu.

 2. Masukkan udang dan masak sehingga udang berubah warna.

 3. Tambahkan stok ayam pekat sebagai perasa dan kacau sebati.

 4. Masukkan lobak merah. Kacau sekali-sekala sehingga lobak merah layu.

 5. Kemudian masukkan kubis. Kacau lagi sehingga kubis layu.

 6. Akhir sekali, masukkan daun bawang. 

 7. Kacau dua tiga kali dan padamkan api dapur.

2 comments

  1. Assalamualaikum Amie.
    Alhamdulillah Amie ada anak bujang yang serba boleh....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe