Berkenalan dengan Ulam Capa Lak Leng di Nasi Kukus Ayam Penyet Berempah Mak Lang Matlie

10:35 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Bermalam di Baling sudah tentulah merupakan satu kenangan indah yang tidak dapat dilupakan. Selain puas berendam sampai kecut dalam anak sungai, kami sempat jalan-jalan cari makan di waktu malam. Sebaik sahaja selesai solat maghrib, kami terus menuju ke Kampung Terabak. Berpandukan dari rujukan Pak Google, katanya ada satu tempat makan di situ. Alhamdulillah, kami sampai di tempat makan yang dimaksudkan iaitu Nasi Kukus Ayam Penyet Berempah Mak Lang Matlie.

Nasi Kukus Ayam Penyet Berempah - Ulam Capa Lak Leng



Apabila datang pada waktu malam sudah tentulah pemandangan agak terhad. Dapatlah tangkap serba sedikit suasana keliling tempat makan ini.



Tempat makan di nasi Kukus Ayam Penyet Berempah Mak Lang Matlie ini merupakan sebuah rumah tradisi yang dihias cantik dengan pelbagai peralatan yang menarik. Kami memilih untuk makan di dalam rumah, dan kami perlu menaiki tangga.









Gambar-gambar di atas diambil di bahagian bawah rumah.


Setelah menempah makanan di bahagian bawah, kami dipersilakan naik. Ketika ini keadaan agak lengang. Maklumlah baru sahaja masuk waktu maghrib.



Jom naik atas.


Ada pelanggan yang baru sahaja meninggalkan meja makan. Semasa pekerja di situ mengemas meja, sempatlah Amie jalan-jalan di sekitar untuk merakam gambar.


Alhamdulillah. Selain berniaga makanan, sempat pula menghias tempat makan dengan sebegini indah. Tahniah untuk tuan tanah sebab berusaha menampilkan budaya setempat. Dapatlah generasi muda mengenal akar budaya nenek moyang. Peralatan yang dipamerkan sebagai hiasan dalaman mempunyai nilainya yang tersendiri.

















Selain disediakan meja makan, ada juga meja rendah untuk para pelanggan menikmati hidangan secara duduk bersila.



Sekarang kami sudah duduk di meja pilihan.
Hanya menanti hidangan yang akan dihantar ke tempat kami.


Makanan dan minuman yang dipesan:
  • Nasi Kukus Ayam Penyet Berempah
  • Laksa Kedah
  • Nasi Ayam
  • Kopi
  • Mango Sparkling
  • ABC Ais Krim Coklat
Semuanya berjumlah RM43.00.

Amie - Laksa Kedah

Laksa Kedah

Firdaus - Nasi Ayam

Encik Suami - Nasi Kukus Ayam Penyet Berempah


Adik yang melayani kami sangat peramah. Kami diperkenalkan dengan sejenis ulam capa lak leng. Selama ini tak tahu ada ulam nama begini. Setelah dihidangkan, barulah teringat tumbuhan ini banyak di tanah kebun yang baru dibuka. Kenapalah setelah usia setua ini baru tahu tumbuhan ini boleh dijadikan ulaman! Sebelum ini memang selalu dengar orang Kedah suka makan ulaman dan banyak jenis ulaman dalam diet harian mereka!

Balik kampung nanti nak bagi tahu emak tentang ulam capa lak leng ini! Waktu kecil dulu selalu tengok emak cabut atau cangkul capa lak leng yang tumbuh di celah-celah pokok ubi dan keladi. Ada aroma capa lak leng yang tersendiri dan sebagai pencinta ulam-ulaman sudah tentu ingin ulang makan.

Kopi & Air Suam

Mango Sparkling

ABC Ais Krim Coklat



Nampak betul muka layu dan mata kuyu. Bukan apa. Sebenarnya masih penat sebab setelah 13 hari kembara dari Itali hingga ke Turkiye, balik Selangor ziarah Bonda, terus sambung jalan-jalan melawat Abang Farid dan Fuad!

Hidangan sudah terhidang. Jom makan.


Firdaus membaca doa makan.


Licin habis Firdaus makan Nasi Ayam.


Makan di tempat yang menenangkan begini sudah tentulah menambah selera untuk menikmati semua hidangan yang disajikan. Alhamdulillah.

22 comments

  1. Unik nya rumah tradisi jadi kedai makan. Makanan pun nampak sedap2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah generasi Z melihat warisan budaya nenek moyang mereka kan Mulan.

      Padam
  2. Wah!kak amie buat siri jelajah semenanjung ni..best..best

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jalan-jalan santai Lina. Cuci-cuci mata melihat tanah air sendiri.

      Padam
  3. Jauh Kak Amie berjalan di Malaya sehingga ke Perlis, yang wajibnya makan laksa la ya, tapi restorannya cantik sangat gaya klasik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak perlu ke muzium untuk melihat seni warisan nenek moyang. Di sini pun banyak pameran khazanah tradisional.

      Padam
  4. Bestnya kak, cantik betul tempat makannya bercirikan kampung dan hiasan dia pun lawa. Seronok tengok nak bergambar pun seronok. Ulam cap lak leng tu dana biasa jumpa tepi-tepi rumah kak. tak tau lah pulak boleh buat ulam, ingat rumput biasa je. Nak kene try jugak kalau balik kampung nanti nak rasa makan buat ulam la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun nak rasa capa lak leng yang tumbuh di kebun. Hari tu tak sempat nak turun kebun. Mana tahu akan datang balik kampung lagi sempat cari.

      Padam
  5. cantiknya dekorasi kedai makan nih, ermm apa ye agaknya nama ulam tu kalau kat sini, tak pernah kak ana tengok pula rupa camtu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada yang panggil bayam gunung. Ada juga yang sebut daun kapal terbang.

      Padam
  6. Eh, orang Baling pun taktau kewujudan tempat ni Kak Amie 🤭
    Ulam Capa Lak Leng ni favorite arwah Mak Sy. Tapi Sy tak makan. Mmg tumbuh liar je terutama di kawasan kebun getah/ tanah yg baru dibersihkan utk kerja² tanam semula dsbnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada kawan orang Kedah. Memang banyaklah jenis ulam dia tahu. Saya pernah terbaca nasi ulam Kedah gunakan 99 jenis ulam!

      Padam
  7. Balasan
    1. Ya Kak PI. Ruang makan ada di bahagian bawah dan atas rumah.

      Padam
  8. Tempat makan yang menarik. Klasik dan kemas dekorasinya. Food plating juga menarik. Menyelerakan tengok menu menu yang dipesan. Back to back kak Amie jalan merata. Tapi itulah, selagi ada peluang, kita gunakan sebaiknya. Penat tu cover kemudian.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan Fizah.
      Tak kan nal layan mata saja. Dah datang dari jauh memang kena manfaatkan sepenuhnya kesempatan yang ada. Lepas tu boleh qada' penat hihihiii.

      Padam
  9. SA suka usaha masyarakat setempat meniaga macam ni...menarik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus kan SA.
      Idea ketengahkan tradisi budaya setempat memang patut diteruskan supaya generasi muda kenal khazanah warisan nenek moyang.

      Padam
  10. Cantiknya deko tempat tu klasik sungguh macam masuk rumah kampung tradisional. Makanan pun sedap tu dan murah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Negara kita memang kaya dengan budaya hidup yang unik.
      Sayang kalau pupus. Eloklah dipelihara dengan cara begini.

      Padam
  11. Masa mula2 tengok gambar ingatkan daun mulberi.
    Santai betul tempat makan di atas dengan jendela terbuka.

    BalasPadam
  12. Waah unik ya kak, pakai lepas sepatu pula. Dan makananya pun terlihat sedaaaap 😘😍😍😍. Saya paling suka dengan deco rumah makan. Vintage, dan homey sangat2. Macam makan di rumah nenek.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe