Beli Kuih Akok Terengganu di Kampung Peroh

8:50 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila terpandang sebuah gerai dengan pemandangan asap nipis, Amie minta Encik Suami perlahankan kereta tetapi sudah terlajak ke hadapan. Terpaksalah Encik Suami undur semula. Dan, Alhamdulillah! Terjumpa gerai akok!

Siapa tidak kenal akok? Sejenis kuih tradisional yang lemak manis hasil kombinasi bahan adunan yang terdiri daripada telur, gula, santan dan tepung. Rasanya yang lembut dan lemak-lemak manis pasti tidak cukup untuk hanya makan seketul.

Akok Terengganu



Peniaga di gerai akok memberitahu kami bahawa akok yang mereka jual ialah akok Terengganu. Amie tanya, akok Kelantan tidak samakah dengan akok Terengganu sebab setahu Amie akok juga merupakan salah satu kuih tradisional negeri Kelantan. Mereka kata akok Kelantan kurang manis berbanding akok Terengganu. Akok Terengganu diperbuat dengan campuran tepung beras, dan rasanya lebih manis. Oh, begitukah?

Kita dengar sahajalah sebab kita pun tidak tahu sangat pembuatan kuih akok. Pernah sekali dua buat kuih akok tapi mungkin akok Kelantanlah kot sebab guna tepung gandum.

Ada dua jenis akok iaitu akok biasa dan akok pandan.



Kuih akok di gerai ini sangat laku. Setiap kali dikeluarkan dari acuan dan diletak bawah tudung saji, ada sahaja yang datang membeli panas-panas.


Inilah yang seronoknya datang ke negeri belah pantai timur negara kita. Penyediaan kuih tradisi masih lagi mengekalkan kaedah lama seperti dibakar dengan menggunakan tempurung kelapa yang dijadikan bara di bahagian atas dan bawah tempat pembakar.



Akok pandan sudah tentulah berbau harum. Tidak sabar rasanya hendak makan kuih akok yang sedikit berkerak di bahagian atasnya. Rasanya sudah tentulaha lemak manis dengan bahagian dalamnya yang sangat lembut serta sedikit lembik.

Tidak ingatlah berapa harganya sebab kita tidak buat catatan. Berapa banyak kita beli pun, kita sudah lupa. Ni mesti faktor usia kita.... ahaks! Banyaklah yang terlupa kalau tidak dibuat catatan. Yang kita ingat, kuih akok ini kita beli yang biasa dan akok pandan. Kedua-duanya habis licin sebelum kami sampai ke restoran untuk makan tengah hari.

Akok Terengganu

Akok yang pernah kita buat sendiri nama dia Kuih Akok Kedut Pandan: AKOK KEDUT PANDAN. Resipinya Amie kongsi dari Mamamia's Kitchen.

Akok Kedut Pandan

Teringat Firdaus suka sangat makan Akok Kedut Pandan hasil air tangan sendiri.

15 comments

  1. Biasa kedai yg simple mcm ni la yg sedap sbb masak kuih pun guna cara traditional..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, kuih tak sempat sejuk terus disambar pelanggan!

      Padam
  2. Yang tradisional macam ni lah lagi sedap. Kuih akok lagi banyak kedut lagi lembut. Yum yum yum. Kalau saya pun entah berapa banyak le makan kalau beli panas-panas macam ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masih panas, lemak manis dan lembut. Tak cukup masuk dua ketul dalam mulut, mesti nak menambah.

      Padam
  3. Sedap dapat makan akok panas-panas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bau aromanya saja dah cukup menggoda selera kan Faizah.

      Padam
  4. Balasan
    1. Ya, itulah identiti akok. Mesti lemak manis.

      Padam
  5. Ohh ada beza rupanya. Ingatkan sama je kuih akok ni. Best kalau dapat yang kurang manis tu. Beli dan makan panas-panas memang sedap. Lagi lagi dibuat dengan kaedah tradisional. Bertambah sedapnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie pun baru tahu ada beza akok Kelantan dan akok Terengganu. Selama ini belasah saja, ingatkan semua akok itu sama.

      Padam
  6. saya suka kuih akok ni. kalau balik raub ada satu gerai jual kuih akok ni tepi jalan nak ke raub dari KL. Tapi tak perasan pulak kalau ada yang manis dan kurang manis, dari tganu atau dari kelate resepinya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cerita tentang Raub, rasa sedih pula sebab tanah arwah ayahanda kita di Kampung Semantan Ulu Raub dalam proses untuk dijual sebab tak ada siapa hendak uruskan setelah arwah meninggal. Kalau tak waktu jalan-jalan ke sana boleh juga singgah gerai akok yang MY maksudkan.

      Padam
  7. Oh, baru tahu ada akok Terengganu dan ada akok Kelantan. Sy tahu akok sahaja, tapi yg penting sy peminat akok.

    BalasPadam
  8. Bentuk kuenya mengingatkan saya Ama salah satu kue tradisional di sini juga. Tp tuhlaah, saya tak tahu nama kak 🤣😅😅. Cuma familier dengan bentuk.

    Saya sukaaa keluar seperti ini. Apalagi kalobtak terlalu manis. Metode buat pun masih sangat klasik yaa. Terbayang aroma smokey nya saat matang ❤️

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe