Menuai Buah Mata Kucing Brazil

1:18 PTG

Beberapa minggu lepas kongsi gambar buah mata kucing brazil di depan rumah.


Empat hari lepas Encik Suami petik.
Semuanya sudah masak ranum.
Biasanya buah yang terkeluar dari pagar akan dipetik orang yang lalu lalang.


Buahnya tidaklah lebat sangat, tetapi makan tiga biji rasa kenyang sebab saiznya besar.

19 comments

  1. sy nak biji dia boleh x kak?��

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah..banyak hasil tuaian tu kak Amie. One day kalau jumpa buah ni kena rasa jugak. Besar betul tu kalau makan 3 biji dah rasa kenyang.

    BalasPadam
  3. Macam mana rasanya? Macam mata kucing ke?

    BalasPadam
  4. Salam ramadhan kak amie. semoga ramadan kali ini membawa 1001 keberkatan buat kita semua.

    BalasPadam
  5. BUAH MATA KUCING BRAZIL BESAR N HIJAU

    BalasPadam
  6. Brazil pun ada mata kucing ya. Nanti lain kali ambil gambar isinya

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah....
    Walaupun belum pernah merasa buah mata kucing brazil ni tapi nampak macam sedap tu..

    BalasPadam
  8. pernah makan sekali dua je, tapi dah lama. sekarang lupa dah rasanya macam mana

    BalasPadam
  9. First time tengok dan tahu. Sekali imbas macam kedondong..

    BalasPadam
  10. Memang buahnya warna hijau ke, Kak Amie. Kalau makan tiga biji dah kenyang, mesti besar tu buahnya, kan.

    BalasPadam
  11. mesti best tu kak, nampak besar betul... dana ada suruh adik tanam tapi dia kata pokoknya besarlah payah nnti nak jaga... tp tgk pokok akak tak la besar sangat

    BalasPadam
  12. wahhhh first time dengar nama spesis mata kucing ni kak..slalu tau yg biasa org jual tepi jalan tu je

    BalasPadam
  13. Dana ingatkan bila masak dia tukar warna merah atau maroon macam yang dana pernah nampak tapi rupanya itu buah mata kucing brazil jenis lain ya.

    BalasPadam
  14. first time saya nengok buah ni. apa rasa dia ye kak amie

    BalasPadam
  15. 1st time tengok buah ni. mcm buah amra

    BalasPadam
  16. rasanya mcm buah mata kucing biasa ke kak amie?

    BalasPadam
  17. Besar buahnya.. Memang masak pun warna dia hijau je eh Kak Amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe