Borong Jeruk / Halwa Buah di Suria Sabah Shopping Mall

11:31 PTG

Jumpa lagi rakan-rakan maya.
Siapa suka jeruk buah? 
Zaman kanak-kanak dahulu, kalau pergi beraya sudah tentu suka makan jeruk atau halwa buah. Amie paling suka makan jeruk mangga dan halwa kolang-kaling. Haaa, kolang-kaling itu bahasa Jawa. Kolang-kaling ini sebenarnya isi buah nipah muda. Jeruk dengan halwa memang berbeza. Jeruk rasanya masam-masam, tapi halwa memang manis bergula.

Ini kisah orang tamak apabila terjumpa jeruk buah di Suria Sabah Shopping Mall, Kota Kinabalu. Lima malam menginap di Hotel Grandis yang terletak di bangunan sama dengan mall sudah tentulah setiap hari kami teroka semua tempat di sini terutamanya tempat makan!

Pelbagai jenis jeruk buah di Suria Sabah Shopping Mall

Sebelum daftar keluar hotel, dan sebelum berangkat ke lapangan terbang, Amie bersama Nora membeli apa yang patut untuk di bawa pulang termasuk jeruk buah-buahan. Separuh untuk kawan-kawan di tempat kerja dan separuh lagi untuk sendiri. Hampir 3 kilogram jugalah kita memborong segala jeruk buah itu.
Kami bersama-sama ke Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Amie terbang ke Lahad Datu, Nora terbang ke Tawau.

Jeruk buah pala.


Boleh tambah serbuk pencecah buah. Macam-macam perasa ada. Ala-ala serbuk colek ala Thai begitulah.


Boleh beli serbuk colek dalam bekas yang berasingan.


Melihat jeruk betik, teringat Encik Suami suka sangat meratah!


Setiap 100 gram jeruk buah berharga RM4.80 sen. Kita ambil sendiri dan masukkan dalam bekas:
  • Jeruk Mangga
  • Jeruk Sengkuang
  • Jeruk Bawang Putih
  • Jeruk Salak
  • Jeruk Anggur
  • Jeruk Pala
  • Jeruk Kedondong
  • Jeruk Ceri
  • Halwa Kolang-Kaling

Halwa Kolang-Kaling

Jeruk Mangga

Jeruk Ceri

Jeruk Salak

Jeruk Mangga

Jeruk Kedondong

Sampai LD, gigi pula meragam. Memang pantang makan masam dan manis! Tak dapatlah nak meratah setiap malam (bulan puasa). Encik Suami kata, jeruk buah hampir habis sebab dia makan setiap malam. Kita kata, eloklah habis daripada terbiar. Apabila sakit gigi, semua yang sedap jadi tak sedap!

19 comments

  1. Hujung tahun lepas ke utara.. Ada beli jeruk jugak. Sudah diagih-agihkan, tapi ada beberapa lagi masih tersimpan di dalam peti ais..

    BalasPadam
  2. Rupanya ada jugak ya port jeruk di sanun. Yang hantu jeruk kat sini, Pak Inche. Sy kalau tekak berlobang, baru carik, hihi.

    BalasPadam
  3. sedap jeruk, adoii memang kan zaman sek hantu la.jeruk2 ni terutama mangga , bulan puasa Halwa kolang kaling wajib ada. Biasa msk bln ramadhan siap2 beli ciknur suka letak dlm air sirap he hew

    BalasPadam
  4. Mak aiiiii...banyaknya jeruk...memang SA akui jeruk adalah antara jajan kegemaran SA..tapi masa muda mudi dulu la...skrg jarang SA makan...x tau kenapa yg suka makan dulu automatik jadi tak suka...

    BalasPadam
  5. Sedap jeruk, berbagai jenis ada, biasa beli Jeruk Madu Pak Ali. Kecur air liur hehe..

    BalasPadam
  6. wow macam2 jeruk n halwa masam manis

    BalasPadam
  7. kecur lah nampak jeruk2 ni di siang hari hehehe

    BalasPadam
  8. kalau akk belanja sy, sy pilih kedondong dgn mangga hahahaa

    BalasPadam
  9. Meriah betul jeruknya, pelbagai pilihan & warna!
    Kalau pasal halwa, saya cuma tahu halwa kundur & halwa betik :)

    BalasPadam
  10. Uncle herot berot muka bila makan jeruk ni...

    BalasPadam
  11. Tudiaaaaa...Banyaknya cikgu borong.
    Semua nampak menarik...
    Jeruk betik tu bila pandang..ada satu perasan di kalbu..Terkenang dulu2 banyak dijual jeruk betik @ stesen bas

    BalasPadam
  12. banyak kak amie borong jeruk di situ ya..
    kat penang famous dgn jeruk pak ali..

    BalasPadam
  13. Sedap ratah jeruk betik tu.. Tambah dia potong nipis macma tu..
    Allah.. Semoga diberikan kesembuhan buat kak Ammi..

    BalasPadam
  14. orang yang membeli pula tak makan ye. saya pun suka jugak buah nipah tu. kalau jeruk suka mangga dan kelubi

    BalasPadam
  15. Saya kalau makan jeruk, esoknya susah nak berus gigi, sebab masam. Gigi ngilu sangat. Tapi suka jeruk mangga. :)

    BalasPadam
  16. Rugi tak makan jeruk. hihi...Suka jugak makan halwa. Suka halwa betik. Kalau raya suka pergi rumah makcik ni, halwa dia buat memang sedap. Masa raya mesti ada. Pertama kali dengar kolang-kaling, kampung saya panggil buah beluluk. Dulu kecik kecik abah selalu cari dalam hutan. Kita tukang tolong kupas dan buang mata buah tu.

    BalasPadam
  17. Ngences tgk kak. Saya dulu mmg gemar sgt jeruk2 ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe