Ketupat Jantung di Hari Ketujuh Puasa

11:16 PTG

Jumpa lagi di hari ketujuh kita berpuasa. Semoga dipermudahkan segalan urusan ibadat kita di bulan nan mulia ini. 

Sewaktu jam menunjukkan angka 10 malam, kita suruh Firdaus telefon di mana keberadaan Encik Suami. Maklumlah, setiap malam selepas berterawih, tidaklah pernah pulang melebihi pukul 9 malam. Bukan apa. Dah usia menginjak keemasan ini, risau pula kalau-kalau ada sesuatu yang tak diingini berlaku. Lega rasanya apabila telefon bersambut, terdengar Firdaus sedang berbual dengan Encik Suami.

Kita pula godek-godek tepung nak buatkan Firdaus cucur udang campur jagung. Walaupun sudah malam, tiba-tiba terasa ingin makan cucur pula budak satu itu!  Setelah angkat cucur udang campur jagung, gorengan terakhir dari kuali, sampailah Encik Suami ke rumah. Katanya, selepas solat terawih, kawan-kawan ajak minum di restoran kerana ada di antara mereka bawa ketupat untuk dibahagi-bahagikan.

Ketupat Jantung isi beras pulut.

Rezeki di hari ketujuh berpuasa, kami dapat 10 biji ketupat jantung! Isinya beras pulut, bukannya nasi.

32 comments

  1. Alhamdulillah..cantik ketupatnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantikkan. Sayangnya saya tak pandai buat.

      Padam
  2. Macammana agaknya sukatan pulut dimasukkan dalam kelonsong ketupat jantung ni ya, Kak Amie? Mana tau, boleh dicuba nanti oleh kakak Sk (Sk tukang makan, heheh)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada yang masukkan 1/2 untuk hasil yang lembik sikit, ada yang masukkan 3/4 untuk hasil yang padat.

      Padam
  3. Cantiknya ketupat jantung...
    Saya hanya tau anyam ketulat sate,ketupat pasar dan ketulat bawang..Jantung ni mana nak belajar ni..cantik la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam keluarga saya hanya arwah ayah dan adik perempuan saya saja yang pandai buat ketupat jantung. Saya tak pernah lulus!

      Padam
  4. Saya terlupa ada bentuk jantung.
    Baca tajuk ingat ada guna jantung pisang dalam isi ketupat. Hehe.

    BalasPadam
  5. Sama dengan di kampung saya. Sobat Amie. Ketupat yang terbuatdari beras ketan itu dibuat pada hari2 tertentu saja. Semisal lebaran, sehari sebelum masuk puasa, dan lain sebagainya. Terima kasih telah berbagi informasi. Selamat berhari minggu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ikut tradisi kaum suami saya, ada malam ketupat. Ketupat dibahagi-bahagi selepas solat terawih di masjid pada malam ke 15 Ramadan.

      Padam
  6. cemburu isteri utk kesejahteraan rumahtangga dan serumpun ketupat.. 😅😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, Wak. Dah tua-tua ni faktor keselamatan diutamakan, sebab dia keluar seorang tanpa anak-anak.

      Padam
  7. Sedapppnya
    ni baru ketupat he hww kg sy ketupat pulut lemak camni jd juadah raya selain lemang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap ketupat pulut kan Cik Nur. Kalau arwah MIL buat kadang-kadang dia bubuh kacang hijau atau udang kering. Makan begitu saja tanpa lauk pun dah sedap.

      Padam
  8. Sini uncle tak jumpa lagi ketupat!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak lama lagi Uncle jumpalah ketupat. Tapi kena cukupkan puasa sebulanlah dulu hihihiii.

      Padam
  9. awal kak Amie dah makan ketupat ye. pukul 9 lebih kami di Malaya sedang terawih lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rezeki dapat ketupat awal.
      Ya, beza masa lebih kurang 1 jam, jadi kami habis awal terawih.

      Padam
  10. Alhamdulillah rezeki tarawih Ramadan

    BalasPadam
  11. Macam lepat orang Jawa…isinya pulut. Tapi sekarang dah lama sangat tak buat lepat masa raya. Tak ada yang rajin nak membungkus lepat.

    BalasPadam
  12. Cantik la ketupatnya..pandai orang tu anyam...

    BalasPadam
  13. Saya pun suka ketupat pulut. Bila beraya kampung suami di kelantan, ada ketupat manis, dan ada juga yang dalam isi serunding. Sedap dimakan begitu saja, tak payah rendang.

    BalasPadam
  14. Ye Kak Amie, kalau lewat balik rumah sikit pun dah mula rasa risau. Rupanya sedang berbahagi rezeki untuk bawak balik. Sedapnya dapat ketupat daun. Ketupat jantung, lama tak nampak bentuk ketupat jantung. Layankan juga permintaan Firdaus. Nanti siang puasa teringat ingat pulak dia cucur jagung.

    BalasPadam
  15. best tu kak ketupat pulut... dah noleh raya ni🤭

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe