Ambengan

3:02 PTG

Apa khabar rakan-rakan maya di hari minggu ini? Moga sihat sejahtera. 
Cerita kelmarin, Encik Suami minta Amie sediakan ambengan untuk dibawa ke kampung. Malam tadi ada majlis tahlil di kampung. Menurut Encik Suami, masing-masing keluarga akan bawa nasi berkat (Cocos) untuk sedekah selepas majlis. Encik Suami minta Amie buat nasi ambeng (Jawa)pula. Oleh kerana Amie sibuk menyemak latih tubi secara online dengan calon-calon SPM, jadi pandai-pandailah Encik Suami membeli bahan untuk diolah menjadi nasi ambeng.

Nasi ambeng hari ini sedikit demi sedikit mulai berubah dari segi penyajiannya. Kalau dahulu nasi ambeng diletakkan di dalam sebuah talam besar, dibahagi-bahagi kepada empat hingga lima orang, tetapi sekarang sudah siap dimasukkan ke dalam bekas. Setiap seorang tetamu yang hadir majlis akan membawa pulang sebekas! Keadaan ini bukan sahaja boleh dilihat di kampung Amie di Selangor, tetapi di kampung Encik Suami juga!

Nasi Ambeng

Penyediaan nasi ambeng mengikut kemampuan tuan rumah. Sewaktu kita kecil dahulu, selalu juga arwah ayahanda membawa pulang nasi ambeng berupa nasi minyak! Ada daging masak rendang dan acarnya sekali. Bonda kata, nasi ambeng begitu biasanya hanya disediakan oleh orang kampung kami yang berkemampuan.
Nasi ambeng biasa, lauk asasnya sudah tentulah ada ayam goreng atau ayam masak kicap. Ada juga ayam masak ungkep dan ayam rendang. Lauk seterusnya ialah sambal goreng jawa, sama ada yang kering atau basah. Jangan lupa serondeng kelapa! Barangkali ikan masin seperti ikan masin bulu ayam antara lauk yang tidak dilupakan. Namun begitu, di kampung Amie memang tidak diselitkan ikan bulu ayam masin atau ikan masin yang sewaktu dengannya. Ada juga yang menyajikan pegedil kentang, rempeyek kacang tanah, dan pelbagai jenis lauk yang lain. Pendek kata, pelbagai jenis lauk boleh dijadikan pilihan.
Cuma, ada satu perkara yang perlu diambil perhatian : Lauk-pauk nasi ambeng biasanya jenis kering, dan tidak berkuah! Kalau ada kuah pun hanya sedikit sahaja seperti kuah masakan kicap. Masakan kicap disebut masak semur dalam bahasa Jawa.
Secara tradisinya, kalau hendak masak kicap ayam , ayam hendaklah digreng terlebih dahulu. Jika ingin mengetahui lebih lanjut tentang lauk-pauk nasi ambeng, bolehlah klik enteri di bawah ini.

Di bawah ini Amie paparkan semula beberapa talam kecil penyediaan nasi ambeng dalam entri lepas.






\

Kelmarin, bekalan elektrik terputus mulai pukul 9 pagi sehingga 5 petang. Memang cabaran sungguhlah apabila memasak di dapur. Apalagi kena tumbuk bawang, halia dan ketumbar biji serta jintan manis dan serai di dalam lesung. Bahan-bahan ini diperlukan untuk memerap kelapa paruut untuk dijadikan serondeng. Sebahagian bahan tumbuk itu juga Amie gunakan untuk memerap daging ayam. Apabila menghidu aroma rempah-rempahan ini, terimbaulah segala kenangan manis suasana rewang di kampung sanun!

Antara lauk-pauk nasi ambeng yang Amie masak:
  • Sambal Goreng Jawa
  • Serondeng Kelapa
  • Ayam Goreng
  • Ikan Tenggiri Masak Semur
  • Mi Goreng


Sambal Goreng Jawa


Ikan Tenggiri Masak Semur



Ayam Goreng

Serondeng Kelapa

Mi Goreng

Semuanya lauk-pauk sempat disiapkan sebelum waktu maghrib. Sebaik sahaja bekalan elektrik bersambung kembali, Amie terus masak nasi. Kalau bekalan elektrik masih terputus, terpaksalah masak cara kukus pula. 
Sekarang tiba masanya untuk menyiapkan set nasi ambeng di dalam bekas.Encik Suami bawa pulang bekas empat segi.

Mula-mula letakkan nasi. Boleh tekan-tekan nasi supaya menjadi padat.

Letakkan daun pisang sebagai lapik lauk.

Bubuh lauk-pauk yang ada seperti sambal goreng jawa, serondeng kelapa, ikan tenggiri masak semur dan mi goreng.

Akhir sekali letakkan ayam goreng. Kemudian tutup bekas berisi nasi ambeng ini. 

12 comments

  1. Adakah saya kena cari nasi ambeng esok? Tengok nasi ambeng orang LD kemahen mengancam. Betullah tu, Kak Amie, Ayam Masak Semur.. rasa kicap yang ada angin-angin gitu, kerana rempahnya yang istimewa. Ditambah konco2 yg lain, lagilah kalau dihidang di dalam talam.

    BalasPadam
  2. istimewa nasi ambeng ada serunding n laukpauk yg sedap

    BalasPadam
  3. kat sini setiap minggu tahlilan, ada bontrotan nasi ambeng.
    Ni dah masuk bulan ruwahan, setiap harilah ngambengan

    BalasPadam
  4. mencabar jg masak banyak jenis lauk dgn takde elektrik..Alhamdulillah, dapat disiapkan dgn baik sekali..sedapnya..

    BalasPadam
  5. Suka sambal goreng jawa.
    Memang suka makan nasi ambeng. Lauk memang sedap-sedap.

    BalasPadam
  6. Menyelerakan betul nasi ambeng Kak Amie buat. Lengkap ada semuanya. Lagi sedap beralaskan daun pisang. Ini kalau tak malu, dah mintak nak beli sebekas. Hehehe...

    BalasPadam
  7. Meriah. Suka tengok n.ambeng ni sebab macam2 lauk ada..semua all in...

    BalasPadam
  8. Kemyang makan nasi ambeng ni. Sambal jawa tu favourite. Dapat plak yang ayam goreng digoreng rempah. Adeh. Terliur plak membaca entry ni

    BalasPadam
  9. Aduhhhhh ..
    Mana nak cari niiiiii...
    ngences!

    BalasPadam
  10. sedapnyaaa.....dulu ada kawan opis belanja..rajin dia belanja sejak tu dah pandai makan

    BalasPadam
  11. Lengkap semuanya...sedap betul menengoknya kak oi. Kalau dana memang tak tolak tapi sediakan sendiri penat banyak kerjaan

    BalasPadam
  12. Ini bagaikan petanda untuk saya memburu nasi ambang minggu ini heheheh
    Kalau ada pintu Doraemon, saya dah terjah rumah Kak Amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe