Cara Masak Sotong Goreng Kunyit Yang Sedap!

9:21 PTG

Ada empat ekor sotong dalam freezer. Dua ekor saiz besar dan 2 ekor saiz kecil. Kita ambil satu ekor saiz besar dan satu ekor saiz kecil. Kemudian kita bersihakan dan oleh menjadi seringkas-ringkasnya masakan untuk dibuat lauk makan nasi. Jom masak Sotong Goreng Kunyit!



Bahan-bahan:
  • 2ekor sotong - bersihkan - buang dakwat - buang mata dan mulut - potong ikut citarasa - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - biarkan selama 15 minit
  • 4 batang kacang panjang - bersihkan - potong 3 cm
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar minyak
  • 1 biji kentang - kupas kulit - potong baji - goreng hingga kuning keemasan - angkat
Bahan hiris:
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah



Cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
  2. Besarkan api dapur. Kemudian masukkan secara serentak sotong, kacang panjang dan kentang goreng.
  3. Kacau rata. Masak di antara 2 hingga 3 minit sahaja.
  4. Tambahkan sos tiram.
  5. Gaul sebati, dan padamkan api dapur.

14 comments

  1. Memang paling ringkas dan sedap ni, Kak Amie. Sy selalu jugak masak macam ni, tapi sotong semata. Lain kali boleh la bubuh kentang dan kacang panjang, lengkap dah satu hidangannya.

    BalasPadam
  2. ringkas dan mudah, tapi sedap buat lauk kan kak

    BalasPadam
  3. simple comfy food...siapa je tak sukakan?

    BalasPadam
  4. Ooo baru tau ni cara yang betul, baru takde nampak kuah berlandung... okay nanti nak cuba..

    BalasPadam
  5. walaupun ringkas tapi nampak sedap. lamanya tak makan sotong

    BalasPadam
  6. Kalau xde idea memang macak macam ni...senang...pas tu bleh masak untuk bawak bekal

    BalasPadam
  7. Tak pernah masak cara gini, bolehlah saya cuba nanti. Nampak sedap tengok gambar dan resepi tu.

    BalasPadam
  8. Terliur pula. Ringkas tapi boleh terbayang kesedapan.

    BalasPadam
  9. lauk ni mmg sedap. sy selalu judukan dgn kacang buncis kalau goreng2 mcm ni. even dgn udang pun sy msk kan kacang buncis

    BalasPadam
  10. Alaaa...lambat pulak saya ziarah sini...semalam Adah minta masak sotong kunyit tapi saya gorwng ja..Rupanya kena masak sekejap saja yer..Nanti nak beli sotong masak macam ni

    BalasPadam
  11. Sedapnya sotong goreng kunyit style kak Amie ni. Nanti boleh tiruvasi resipi kak Amie. Terima kasih share.

    BalasPadam
  12. sedapnya nampak..nk try buat la lain kali..kena pergi pasar dulu cari sotong..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe