Ikan Pari Bakar Sambal Belacan

2:10 PTG

Apa khabar rakan-rakan maya?
Moga sihat-sihat sahaja hendaknya.
Apa hidangan makan tengahari untuk keluarga?
Jemput makan tengahari bersama kami, dengan hidangan ringkas : Ikan Pari Bakar Sambal Belacan.
Amie panggang @ bakar ikan pari dalam kuali ajaib. Sementara menanti ikan masak dan nasi tanak, Amie sediakan sambal belacan. Semua bahan sambal Amie kisar kasar. Pelengkap lauk, Amie gorengkan peria salut tepung.

Ikan Pari Bakar Sambal Belacan


Oleh kerana ikan pari ini tidak berbau, jadi tiadalah gangguan ketika menikmatinya. Isinya lembut! Sambal belacannya pula, Amie perahkan jus limau nipis dan tambah air asam jawa. Jadi, nampak cair sedikit. Ala-ala air asam gitu. Bismillah.



14 comments

  1. Adehhh! terliur tengok hehehee...

    BalasPadam
  2. Bismillah..sedap..terus lapar hehe.. ringkas tapi istimewa..

    BalasPadam
  3. Sedapnya pari bakar tu bila dicicah sambal belacan cair-cair macam tu. Di JB ni, ada satu restoran sambal belacannya cair tapi pedas berdesing.

    Semalam kita makan pari bakar juga, tapi pari bakar sambal.

    BalasPadam
  4. peria salut tepung tu buat macam pisang goreng ke?

    BalasPadam
  5. Baru tahu kalau ikan pari biasa dibakar. Di kampung saya, ikan pari digulai santan pedas bercampur daun keduduk muda.

    BalasPadam
  6. Bakar dalam kuali ajaib pun namoak garing cantik warnanya...ada tips dak cikgu?

    BalasPadam
  7. lamanya tak makan pari. Harga di KL kayangan sangat, takut nak membeli. di LD harga bahan mentah masih terkawal ke kak Amie?

    BalasPadam
  8. sedap tu mkn panas2 lps di bakar

    BalasPadam
  9. makan panas panas .... adeiii dapp nyer

    BalasPadam
  10. sedapnya kak oii, Dana kalau suruh Edy beli ikan pari memang selalu fail, mesti di beli yang ada bau macam hancing... penat ajar dah. Memang kene beli sendiri kalau nak masak ikan pari

    BalasPadam
  11. Sedapnyaaa...Kak Amie ada tips x nak beli ikan pari yang takde bau...kadang asyik kena tipu je ngan cina pasar...

    BalasPadam
  12. sedapnyaa nampak.. favourite syu ikan pari..

    BalasPadam
  13. Sedapnya menikmati ikan bakar cicah sambal belacan. Ringkas dan menyelerakan. Lately dapur kurang berasap sikit sebab kurang sihat.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe