Jus Tembikai & Laici

4:24 PTG

Assalamualaikum.


Dah pun siap Jus Tembikai & Laici untuk membasahkan tekak semasa berbuka petang nanti. Amie tidak bubuh ais, sebalikkan memasukkan jus tadi ke dalam peti sejuk sementara menanti waktu berbuka puasa petang ini.

Resepi : Jus Tembikai & Laici
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram isi tembikai merah yang sudah dipotong kecil
1 tin laici dalam sirap
300ml air masak
ketulan ais - pilihan

Cara:
1. Campurkan air bersama tembikai merah di dalam pengisar.
2. Kisar sehingga hancur.
3. Tapis bahan kisar untuk mendapatkan jus tembikai merah.
4. Tambahkan 1 tin laici bersama sirap ke dalam jus tembikai merah.
5. Masukkan ketulan ais semasa menghidang.


Selamat berbuka puasa!

7 comments

  1. cobaan sungguh lah time posa ni Mie tengok jus ni merah menyala lagi aduiiii nak tutup lah kejab laptop ni heee

    BalasPadam
  2. Kak Noor,
    jahatnya....Amie jahat ye Kak Noor, tapi tak berapa jahat tu sebab tak bubuh ketulan ais lagi he he hehh nanti nak buka puasa baru bubuh ye Kak Noor cayanggg...

    BalasPadam
  3. salam Amie.Kat uamh atie pon buat jus tembikai gak :D.

    Sama lak kita arini tp xder la laici..lupa nk membelinya.

    Selamat berbuka puasa ya..

    BalasPadam
  4. Atie,
    Amie yang buka dulu ye Atie... tapi jus tembikai tu belum bubuh ais lagi...tunggu dekat2 buka nanti.

    BalasPadam
  5. ngetopp gitu airnye...bluppp...hihi...air fav QH ni..slalu buat...

    BalasPadam
  6. sy pon tak boh ais...takut sakit tekak puasa2 ni.... kak amie..
    nk sejag!

    BalasPadam
  7. Qasey Honey,
    jus terbaikkkk.... dari dapur!

    Ummiaisyah,
    boleh.... silakan he he he hhh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe