Ayam Masak Sup & Terung Goreng Sambal

5:23 PTG

Ini hidangan berbuka puasa untuk orang sakit, yang kurang berselera untuk makan. Menu ini disediakan untuk berbuka puasa hari ke 9. Bau rempah ratus dalam sup dan rasa pedas lada putih berjaya mengembalikan selera. Terima kasih bonda kerana Amie dapat belajar masak sup gaya bonda yang sangat sedap ini!


Cara masaknya sama saja dengan sup ayam yang kita selalu buat, tapi Amie ikut gaya bonda dengan menumis terlebih dahulu rempah-rempah termasuk jintan putih, jintan manis dan ketumbar dan layukan ayam dalam tumisan sebelum bubuh air. Itu saja. Dan di bawah ni pula Terung Goreng Sambal, entah berapa lama terung ni ada dalam peti sejuk (suami yang bawa pulang), masih dalam keadaan elok dan sempurna. Masak sajalah.....



Inilah rupa Terung Goreng Sambal, bubuh udang sikit. Jom buka puasa... Bismillah. Oh, dah habis makan baru teringat nak kongsi resepi Terung Goreng Sambal.

Bahan-bahan:
4 biji terung - belah 2 dan potong 4
10 ekor udang kertas
2 keping asam gelugur
garam & gula
minyak

Bahan kisar:
12 biji lada kering
1/2 cawan udang geragau
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih

Cara:
1. Goreng terung hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan asam keping.
3. Masukkan udang dan gaul rata hingga masak. Jika terlalu kering, bubuh sedikit air.
4. Masukkan terung goreng dan gaul sebati.
5. Taburkan garam & gula.
6. Angkat dan hidangkan.

20 comments

  1. ni bukan setakat org sakit, org sihat punnnnnn layannn kak amie :)

    BalasPadam
  2. haih.....sedapnya sup...nak jugekkkk

    BalasPadam
  3. Mama Likha,
    hi hi hi...kira 2 dalam satulah tu ye...

    BalasPadam
  4. Nani,
    wah! aroma sup sampai Bukit Garam ye.... jom makan Nani...

    BalasPadam
  5. msk sup lawan ngan msk sambal mmg kena kak......sedap

    BalasPadam
  6. Ida,
    menu yang berlawanan ye Ida... sup lawan pedas!....peluh2 jugak makannya tu...

    BalasPadam
  7. Akak! bukan mcm terung sambal tp dah macam sambal udang, punyalah besar udang. aduh menjejes ayaq liur nih tengok sambal. hehe.. mmg kena sangat la combination lauk tu kan!

    BalasPadam
  8. kak amie.. bukan nak terungnya nak udang besar tu leh.. hihihi tergoda tau kak.. nasib datang dah malam

    BalasPadam
  9. Asmara,
    he hehehh... kiranya jadi terung goreng sambal ditutupi udang ye....

    BalasPadam
  10. Ita,
    asalnya nak buat sambal terung, udang tu saja je buat aksesori, rupanya udang pulak yang kena 'highlight' ye...

    BalasPadam
  11. salam kak amie..kalau org sakit mesti terus jd sihat tgok lauk cam akak msk nih..

    BalasPadam
  12. whhhh merah menyala udang tu..tu yg sedap tu..buat sambal udang petai sedap gak tu..nakkkk

    BalasPadam
  13. Kamalia,
    hi hihi.... tukang masaknya yang sakit....

    BalasPadam
  14. Cik Cek,
    tak menyamai lazatnya menu bonda... hu hu huuu rindunya!

    BalasPadam
  15. Mieza,
    memang sedap masak dengan petai tu.... nantilah, tunggu cuti sekolah, siang malam kakak bantai petai... hi hi hii....

    BalasPadam
  16. akak amie cayang..
    sup tu nmpk sedaaap sesgt... n terung mmg fav diana.. suka sgt makan terung... sedaaaapnyaaaa

    BalasPadam
  17. Diana cayanggg....
    sup tu buat buka selera orang mati liur ....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe