Sup Tulang Tumis Darat

8:17 PTG

Selamat malam semua. Amie masukkan satu lagi resepi tertunggak, juadah berbuka puasa hari ke 18. Amie masak sup tulang tumis darat. Ini resepi yang Amie ubahsuai ikut citarasa sendiri. Rasanya memanglah sedap sebab Amie dan suami memang suka masakan begini. Kuahnya yang agak pekat memang sedap sangat makan dengan nasi, tapi sebab suami suka makan mee, Amie pun sediakanlah untuknya semangkuk mee hoon berkuahkan sup tulang tumis darat ini. Anak-anak tak suka makan daging lembu, jadi Amie lebihkan kentang sebab kentang memang kegemaran mereka.


Amie pun tak pasti tulang apa... tulang lembulah, tapi entah bahagian mana. Ada sebahagiannya macam tulang rusuk, ada pula macam tulang tengkuk. Amie tak pedulilah..... masuk semua dalam belanga! Rebus dengan bawang putih, halia, sup bunjut, tomato dan bonggol pokok sup. Amie ikut saranan kakak, lebihkan bawang putih, pecahkan saja 10 biji bawang putih dan campak ke dalamnya. Rebus sampai mendidih, kemudian renihkan dengan api perlahan selama 2 jam. Pada masa ini, Amie kunci jam dan lelapkan mata sekejap. Bila jam berbunyi, lembutlah daging yang melekat di tulang itu nanti. Hanya tumis bahan-bahan seterusnya untuk dimasukkan ke dalamsup. Sayangnya, mata tak dapat lelap sebab aroma sup tadi menerjah sampai ke ruang tamu! Sebab apa tau.... haaa... inilah rahsianya, sebab Amie masukkan bonggol pokok sup....pecahkan bonggol dengan alu lesung dan campakkan juga ke dalam sup tulang tadi.

Bahan-bahan:
800gram tulang lembu
5 biji tomato - belah 4
4 biji kentang - belah 4
1 paket sup bunjut
10 biji bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - belah 4
2 liter air
2 kiub pati lembu / garam & perasa
1 sudu lada putih - tumbuk
bonggol pokok sup - pecahkan
daun sup
bawang goreng

Bahan tumis:
5 biji bawang merah - kisar
5 biji buah keras - kisar
2 sudu rempah sup
5cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih

Cara:
1. Masak tulang bersama 2 liter air.
2. Masukkan bawang putih, halia, sup bunjut, bonggol pokok sup, bawang besar dan tomato.
3. Setelah sup mendidih, gunakan api sederhana dan tutup periuk. Renih selama 2 jam atau sehingga daging empuk.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah. Masukkan rempah sup bersama 4 rempah sekawan ( kayu manis, buah pelaga, buang lawang dan Bunga cengkih).
5. Masukkan sedikit air rebusan tulang supaya bahan tumis tidak terlalu kering.
6. Masukkan bahan tumis ke dalam sup tulang bersama ubi kentang.
7. Masukkan kiub pati lembu, lada putih atau bahan perasa lain termask garam.
8. Kuah akan menjadi sedikit pekat kerana adanya tomato, kentang dan bahan tumisan.
9. Tutup api dan sedia hidangkan bersama bawang goreng dan hirisan daun sup.



Jangan lupa buat sambal kicap ye!

4 comments

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. waduh kak amie..semerbak sup sampai ke sini ni..nak buat camne ni..dah terliur ni???

    BalasPadam
  3. Suri,
    marilah sini....kita makan sama-sama, ada banyak lagi ni...

    BalasPadam
  4. bahagia tinggal di rumah kak amie..kalau nani duk sana jugak, konfem semakin kembang2 dah...sebab selalu dpt makan sedap2...aduh kak amie...sup tulang ni memang feveret dr dulu lagi....makan cicah roti pon sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe