ADSENSE

Khamis, 4 Ogos 2011

Ikan Batu Kukus Ala Thai

Pagi ini sudah masuk hari keempat kita menunaikan ibadah puasa di bulan yang penuh keberkatan ini. Waktu imsak baru saja berlalu pada pukul 4.32 minit tadi. Menu sahur pagi ini, Amie kukus ikan batu.... minta maaflah kalau kedengaran nama ikan yang pelik-pelik begini. Amie rasa penjual ikan pun tak tahu apa nama ikan ini. Amie sempat bertanya, dan katanya nama ikan itu ikan hitam ( dalam hati Amie mengatakan bahawa penjual ikan itu berikan nama mengikut warna kulit ikan itu). Bila Amie terdiam seketika sambil merenung ikan tersebut, penjual ikan tadi menyambung, katanya ikan hitam itu sama dengan ikan merah (jenahak), cuma warnanya sisiknya sahaja yang berbeza. Ibu mentua Amielah orang pertama yang memperkenalkan ikan ini kepada Amie. Katanya, ikan ini namanya ikan batu. Amie masih ingat lagi, kali pertama Amie makan ikan batu ini, ibu mentua masak kukus. Isinya memang sangat lembut. Memang ada rasa ala-ala jenahak. Oleh sebab semasa membeli ikan ini memang sudah sedia dipotong, jadi tak dapatlah Amie nak sertakan gambarnya kali ini.



Kulit ikan batu ini sangat lembut dan berlemak! Nampak macam masih bersisikkan, tapi sebenarnya sisiknya sudah dibersihkan, cuma kulitnya kelihatan seolah-olah masih bersisik lagi.......


Bahan-bahan:
1 keping ikan batu - seberat 500 gram
1 sudu sos ikan
1 sudu sos tiram
2 sudu sos cili Thai
3cm halia - hiris
1 batang serai - diketuk
5 pickled lettuce - potong dadu
3 helai daun limau purut - hiris
1/2 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1/2 sudu tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
1/2 kuntum bunga kantan - hiris
1/2 biji lada merah - hiris
minyak

Bahan kisar:
2 biji lada merah
3 biji cili padi
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
1/4 kuntum bunga kantan

Cara:
1. Sediakan periuk pengukus dengan air yang sedang mendidih.
2. Letakkan ikan di dalam dulang pengukus. Renjiskan sos ikan dan taburkan hirisan halia serta letakkan serai di atasnya. Kukus.
3. Sementara itu panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis semua bahan kisar sehingga wangi.
4. Masukkan serbuk pati ikan bilis, sos tiram, dan sos cili Thai.
5. Buka penutup periuk pengukus dan keluarkan dulang pengukus ikan. Tuangkan air kukusan ikan ke dalam kuali. Letakkan kembali dulang pengukus bersama ikan tadi ke dalam periuk pengukus dan kukus lagi selama 2 minit.
6. Masak seketika kuah tadi dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya.
7. Keluarkan ikan dari dulang dan letakkan di atas pinggan. Tuang kuah ke atasnya.
8. Taburkan pickled lettuce di atas ikan bersama hirisan bunga kantan, daun limau purut dan hirisan lada merah.
9. sedia untuk dihidangkan.

P/S: Jangan kukus ikan terlalu lama kerana isi ikan ini sangat lembut, selembut isi ikan jenahak.

28 ulasan:

kasihredha berkata...

tak pernah makan ikan ni
isinya lembut ye:)

Amie berkata...

Kasih,
iye....isinya selembut ikan jenahak.

Nens Collection berkata...

bestnye..boleh buat ni..thanks akak

Ummi berkata...

Salam Amie...waaaah lauk kukus gitu mmg sangat sedap..menyihat...resepi ala thai gitu..pasti terangkat berbuka kan... Tengok kuih tepung pelita tu pun..adeeeiii, siksassss rasa...hehee

Amie berkata...

Nens,
silakan cuba resepi ni... mudah, ringkas dan menyihatkan!

Ida,Japan berkata...

mcm2 nama ikan kat sana ye kak.....ada yg tak pernah dgr pun...ikan steam mmg sedap ..suka2

Amie berkata...

Salam Ummi,
sesekali masak kukus pulak,

dah lama kita ngidam nak makan tepung pelita nih! memang bantai habis... anak-anak pulak tak pandai makan, apalagi...semua Amie punya... he heheh

Amie berkata...

Ida,
kakak pun tak berapa tahu juga nama-nama ikan ni... entah betul entah tidak namanya begitu, he he he...

quinnie berkata...

salam kak amie...akak kalau lauk kukus cam gini...makan dgn nasi putih memang sedap time berbuka..boleh menambah nasi...muntat je lepas tu...heheheh

Amie berkata...

Quinnie,
kakak suka ratah je...isap-isap tulangnya... he he he..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

amie.. ingatkan ikan merah & jenahak je dlm family yg sama.. rupanya ada lagi sejenis dlm family yg sama ye.. hehe.. nampak sedap ikan kukus gini.. cuma kat rumah tu jarang masak ikan kukus sebab abang agak kurang sikit masakan kukus kecuali ayam kukus je dia boleh terima.. tp tengoklah nanti kot2 nak mencuba resepi ni mana tau tekak dia boleh terima pulak kan..

Asmara berkata...

Kak amie! waduh tengahri ni tengok makanan berkeroncong perut. hehe.. nmpk mmg sedap la ikan tu. isinya mesti lembut kan!

ummiross berkata...

tak pernah makan jugak ikan ni, tapi boleh guna resepi ni dan ganti dengan ikan lain pun bolehkan Amie..

ijayuji berkata...

Salam kak amie!! sedapnyer nmpk ikan akak ni! kita kan kalau tgk org masak sume nmpk sedap sume terasa nak makan jerr! nanti kita balik mesia akak masakkan kita yg mcm dlm gmbr ni yerr hihihi...

Amie berkata...

Madiha,

Amie pun nak tahu apa nama sebenar ikan tu, memang keluarga jenahak sebab isi dan rasanya pun sama dengan jenahak, cuma kulit & sisiknya hitam dan bentuknya lebih montel & gemuk sikit dari jenahak...

Amie berkata...

Asmara,
memang isinya lembut, kukus pun tak boleh lama-lama takut hancur dagingnya...

Amie berkata...

Ummi,
boleh guna ikan lain yang lembut isinya seperti ikan merah atau jenahak, ikan putih dll...

Amie berkata...

Ika,
memang betul Ika, kakak pun suka tengok resepi orang.... rasa macam sedap sangatkan,

haa...balik mesia nanti cari kakak di belah timur ye, bukan di belah barat he hehehhh... sebab belah barat rasanya takde ikan gini...

Juwita Jamaludin berkata...

salam akak amie.. macam2 nama ikan dia.. hihihi suka dengar tau .. ita tak tahu ada nama ikan2 git tahu ikan yang biasa je kak..sedap ikan kukus esok nak gi pasar harap ada la ikan yang sesuai nak beli

Amie berkata...

Salam Ita,
first time dengar dari mak mentua nama ikan ni ikan 'batu' kakak ingat tentu isinya keras macam batu, kemudian penjual ikan pulak kata namanya ikan 'hitam' .... apalah ada pada nama ye Ita, janji ikan tu sedapkan!

kalau kena gaya masaknya, memang sedap resepi ikan kukus tau...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam K.Amie..singgah sini jap,br blk dr Terawih.Ikan batu?x kenai la kak...hihi.Mungkin kt tpt atie panggil lain kot.

Amie berkata...

Salam Atie,
rajin Atie pi terawih...., masjid dekat kawsan perumahan kami melimpah ruah orang datang terawih, suami pulak lebih selesa terawih di kampungnya, jadi jauh sikitlah perjalanannya,

lain tempat lain nama ikan tu kut...

Mieza berkata...

kak amieeeeee..sedapnya ikan kukus thai..mieza suka sngt! tapi tak penah kukus ikan batu..selalu ikan siakap atau ikan kerapu je..sonok kan dok sabah..ikan sana murah2 kan kak

Wattie berkata...

Assalamualaikum Amie,
First time dengar nama ikan ni, tak pernah makan lagi, tp kalu cam ikan merah mesti best tambah2 masak macam ni....berselera jer bila berbuka

Ucu Faridah berkata...

banyaknye jenis ikan...sampaikan ada ikan batu, nasibbaik isi lembut..kalau isi mcm batu alamat tercabut semua gigi palsuku...hehehe..gurau pagi jumaat...
K.amie, sihat...

Amie berkata...

Hai Mieza,

ikan di sini memang agak murah berbanding di semenanjung tapi hanya ikan seperti kembung, cencaru dan yang sewaktu dengannya, ikan pari lebih murahlah, begitu juga sembilang sebab di sini orang tak berapa minat ikan ini, tapi kalau ikan kelas pertama seperti jenahak, dan seangkatan dengannya seperti tenggiri, ikan putih, siakap, kerapu memang ada harga tapi taklah melebihi RM20.00 sekilogram, kalau ikan merah di Lahad Datu RM18.00, sotong RM16.00, udang pun lebih kurang harga di pasar Sungai Buluh ... ada ikan yang murah ada ikan yang mahal juga...

Amie berkata...

Wattie,

kena makan ketika masih panas berwap....pedas2 lagi sedap!

Amie berkata...

Ucu,
Kak Amie sihat, tu sebab boleh makan ikan batu..hi hi hi,
banyak ke tempahan kuih raya tahun ini?