Ikan Tongkol Masak Gulai

5:49 PTG

Selamat petang semua. Hari ini cuaca mendung, awan kelabu dan langit kelihatan gelap. Hujan seketika tetapi agak lebat. Amie kebasahan sedikit sebab tidak bawa payung ketika mengambil si bongsu dari sekolah pukul 2.30 petang tadi. Nampaknya cuaca masih mendung sehingga ke petang. Amie menyediakan hidangan untuk makan malam agak awal, dengan ditemani radio di dapur. Sambil menyanyi-nyanyi, sempat juga menyiapkan Ikan Tongkol Masak Gulai. Lepas ini bolehlah bersihkan diri dan kemudian menunggu kepulangan si bujang tengah bersama Encik Suami di depan pintu dengan senyuman dan segelas air di tangan...... ecewahhh...tak pernah-pernahlah dibuatnya menunggu gaya begitu! Ni dah buang tebiat ke apa nih... he he hehhhh. Dibuatnya Encik Suami tak jadi buka pintu pagar kerana disangkanya salah masuk rumah!


Resepi: Gulai Ikan Tongkol
Sumber: Majalah RASA  Oktober 2009

Bahan A:
1 ekor ikan aye / tongkol saiz besar - potong ikut citarasa
6 keping asam keping
air secukupnya

Bahan B:
1 liter santan - Amie gunakan 700ml
5 biji bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
5cm halia - kisar - Amie guna 3cm
4 sudu makan cili giling - Amie tambah
4 keping asam keping - Amie tidak gunakan sebab air rebusan ikan yang sedia masam Amie kisar bersama kelapa untuk mendapatkan santan
7 biji cili padi - dibelah - Amie tambah 7 biji cili hijau
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh ketumbar
1 helai daun pandan
garam dan perasa secukupnya - Amie bubuh gula melaka
minyak untuk menumis

Cara:
1. Rebus Bahan A sehingga masak dan asingkan.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, cili giling, serbuk kunyit, jintan manis, jintan putih dan ketumbar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daun pandan dan santan serta sedikit air. Kacau hingga naik minyak.
4. Masukkan asam keping dan cili padi. Biarkan seketika. Amie tidak masukkan asam keping.
5. Akhir sekali masukkan ikan tongkol dan perasakan.



Sepatutnya lauk begini sesuai dimakan bersama nasi dagang! Ada sesiapa yang masak nasi dagang hari ini? Bolehlah datang ke dapur Amie bawa barang sepinggan he he hehehh.


19 comments

  1. sedapnya kak...lehlah mkn ngan nasi dagang....

    BalasPadam
  2. Salam kak amie! dtg petang2 ni ada lauk lagi tak kak? sedap betul kalau dpt makan dgn nasi panas2 :D

    BalasPadam
  3. AS-SALAM KAK AMIE
    SEDAPNYE KAK AMIE IKAN TONGKOL MASAK GULAI..MMG FAV IKAN TONGKOL..

    BalasPadam
  4. as'salam Amie

    baru selesai solat ni terus bukak blog, sebab satu hari dok mengemas bilik anak dara tu. bila dia balik nilah kerja ct dan dia mengemas itu ini..hehehe

    kalau orang Johor dia panggil gulai lemak ni amie. kalau gulai biasa tu hanya guna cili dikisar bersama air asam saje itu yang dipanggil gulai. lain tempat lainlah panggilannya kan :)

    BalasPadam
  5. Waalaikumussalam Ct,
    Amie ikut sajalah nama resepi asalnya dari majalah tu, he he hehh nak tukar ada hak cipta terpeliharanya, memang betullah Ct, lain tempat lain panggilannya, sebab dulu Lady Ayu kata kalau orang Kedah panggil gulai untuk yang guna santan.

    BalasPadam
  6. Amie...sedap...nak kena makan dgn nasi dagang ni...

    BalasPadam
  7. fuhhh mkn ngn nasi dagang mmg sedap ni...MIL lalu pun kompem tak perasan...hihihihi

    BalasPadam
  8. Gulai macam tu sesuai benar dengan nasi dagang Kak Amie...saya suka letak nenas.

    BalasPadam
  9. sedapnya kak... apa yg kak amie masak ni semuanya nmpak best. tapi izan dah lama tak makan ikan tongkol... sedap agaknya kalau makan sekali skala kan.

    BalasPadam
  10. Salam Amie :)
    sedap nyer nmpk gulai ikan tongkol Amie nie.. kalau tak silap gulai nie mkn ngan nasi dagang lagi sedap yum3x

    BalasPadam
  11. Amie..cantik warna dan dah tentu sedap rasa gulai ikan tongkol amie ni..kalau ada nasi dagang..lagi ngam tu kan amie

    BalasPadam
  12. SALAM kak amie ..bestnya gulai ikan tongkol ..dah lama x makan ikan tongkol.. tengok ke gulai ni teringat kan nasi dagang lak hihi

    BalasPadam
  13. heroes ayu dlm umah ni mmg hantu gulai ...x kisah gulai apa sure laju jer...sedap ni kak

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum Amie,

    Amboi pekat berpalut ja gulai ikan nih Amie......selera kak Ros terus terbukak he.he.he...

    BalasPadam
  15. sedap nyer kak. ni kalau ada nasi daagang laju je saya menyuap ni. hehehe

    BalasPadam
  16. sedap nmpknye gulai ikan tongkol tu...kuah pon nmpk pekat...mkn ngn nasi putih panas ni pasti bertambah2 mkn...hihi

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum Amie,
    Kecur air liurku melihat gulai ikan tongkol Amie, nampak sedap sangat.....
    Bila hubby n anak2 sampai rumah mesti tersenyum meleret melihat Amie....dengan gulai ikan tongkolnya heheh

    BalasPadam
  18. Assalam kak, sedapnya! kalau bab lauk pauk ni memang akan tergodalah singgah dapur akak...setiap kali masuk dpt jamu mata jer la.bila dpt merasa betulx2 ni??...hehe

    BalasPadam
  19. Tiba2 terasa nak makan nasi daganglah pulak!hihi..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe