Ikan Salai di Pasar Malam Kota Belud

5:54 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Dua kali melalui simpang jalan ke Kota Belud, Amie terpandang ikan dipanggang secara menegak di depan warung. Amie ajak Encik Suami singgah tetapi Encik Suami kata mana ada ikan dipanggang tegak-tegak! Eh, mata kita dah tak betul ke apa? Memang kita nampak ikan tegak-tegak berdiri di atas pemanggang!

Rezeki pula petang itu jalan-jalan ke Pasar Malam Kota Belud, kita ternampak ikan yang dipanggang tegak-tegak!


Biasanya ikan dipanggang atau dibakar di atas api atau bara dalam keadaan terlentang atau baring, tetapi kali ini memang jumpa ikan dipanggang gaya berdiri!


Berjenis-jenis ikan pula:
  • Ikan Panit
  • Ikan Tenggiri
  • Ikan Cencaru
  • Ikan Tudung Periuk
  • Ikan Tongkol


Seolah-olahnya seperti sedang bakar lemang sebab ikan terletak di tepi, dan api di sebelahnya pula. Mari kita tanya peniaga ikan yang bertudung pink di bawah ini.



Menurut peniaga tersebut, ini ialah ikan salai. Bukannya ikan panggang atau ikan bakar. Ikan dicucuk dengan buluh, digaram kunyitkan. Kena pusing-pusingkan ikan untuk masak sekata.


Oh, rupanya ikan salai!

Encik Suami teringin pula nak merasa. Macam sedap pula nampaknya. Sayangnya tidak disediakan tempat makan di situ dan kalau beli terus bungkus bawa pulang! 

Suatu hari nanti, mudah-mudahan ada kesempatan datang ke Kota Belud dan cuba makan ikan salai yang selalu Amie nampak di warung simpang jalan Kota Belud itu!


12 comments

  1. dah siap salai tu mungkin sedap juga kalau dimasak kencur ya.

    BalasPadam
  2. nampak sedap. ikan salai lebih menyihatkan

    BalasPadam
  3. Semalam sy tunjuk gambar ikan salai Kak Amie ni yg dalam fb pada Pak Inche. Saja bagi 'hint', nak ajak jalan2 ke Sabah, hihi. Tapi, kirikkk krikkkk jer bunyinya.

    BalasPadam
  4. sedapnya masak lemak cili api atau masak lemak kencur kak... takpe nanti jalan-jalan ke sana jangan lupa singgah beli kak... Lain cara salainya ye dengan cara semenanjung

    BalasPadam
  5. terkenang aida ikan keli salai di rembau.
    aida beli then buat masak lemak cili padi.
    lain mcm sedap nyer tau, kak.
    rasa salai tu masuk dlm kuah, aduhai.... sedap!

    BalasPadam
  6. Kak Amie beli ke tak? sedapnyaaa...nampak fresh ikan tu...

    BalasPadam
  7. Kat semenanjung selalu keli salai je kan cikgu. Kat sana nampak lagi sedap pulak. Salai ikan yang banyak isi. Dimasak kencur tentu sedap tu.

    BalasPadam
  8. UNIKNYA CRA PANGGANG IKAN SEGAR MESTI SEDAP TU

    BalasPadam
  9. Alahai rugi pula Puan Amie tidak beli.

    BalasPadam
  10. Telioq nya ikan tongkol salai tu..
    Dapat dilerai isinya buat kerabu dengan pucuk selom perah limau nipis..mmmm...

    BalasPadam
  11. mcm2 jenis ikan salai...slalu tgk ikan keli salai je kt kl ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe