Bergedel Ikan

6:07 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jemput jamu mata dengan Bergedel Ikan. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, bergedel atau pergedel membawa maksud yang sama, diperbuat daripada kentang dan bahan campuran lain. Biasanya Amie tulis perkataan 'pegedil' atau 'begedil'. Akhirnya kembali gunakan perkataan 'bergedel' atau pergedel'. Orang kampung kami sebut 'bergedel'.

Kali ini Amie tidak gunakan kentang, sebaliknya hanya gunakan isi ikan kembung yang telah digoreng. Boleh dimakan begitu sahaja atau dijadikan lauk makan dengan nasi. Dengan menggunakan lima ekor isi ikan kembung, dapatlah 20 keping Bergedel Ikan. Puaslah kami anak-beranak meratah saja.

Bergedel Ikan

Bahan-bahan:
  • 5 ekor ikan kembung - goreng - ambil isinya
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 7 tangkai cili padi
  • 1/2 sudu kecil lada putih
  • 1/2 cawan hirisan daun bawang
  • 3 biji telur
  • garam / perasa pilihan
  • minyak
Cara memasak:
  1. Tumbuk isi ikan hingga lumat. Ketepikan.
  2. Kemudian tumbuk lada putih, cili padi, bawang putih dan bawang merah.
  3. Dalam sebuah bekas, campurkan isi ikan tumbuk dan bahan lain yang sudah ditumbuk.
  4. Tambahkan hirisan daun bawang, garam / perasa pilihan. Gaul rata.
  5. Pecahkan telur di atas bahan tadi dan gaul sekali lagi hingga sebati.
  6. Panaskan minyak.
  7. Bulat-bulatkan bahan dan kemudian leperkan sedikit membentuk bergedel sebelum menggorengnya di dalam kuali.
  8. Goreng sehingga kedua-dua belah bergedel ikan menjadi kuning keemasan.
  9. Angkat dan toskan.

Bergedel Ikan
Petik sehelai daun salad. Letakkan sekeping bergedel ikan di atasnya. Tuangkan sedikit sos cili dan kicap lada. 
Bismillah.
Tak perlu cari nasi. Makan begini saja pun sudah mengenyangkan.

23 comments

  1. Sedap ni... x payah mkn dgn nasi ratah mcm tu je pun dh sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Kami balut dengan daun salad, bubuh sos sikit terus makan,

      Padam
  2. Ni kalau sy jer, kena lima biji baru puas, hihi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah SK. Tapi Kak Amie tambah lagi dua ketul heheheee.

      Padam
  3. sedapnya bergedel ikan diratah saja

    BalasPadam
  4. Sedapnya bergedel isi ikan sahaja

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. Cuba Syaz. Tak banyak bahan nak diguna. Ada ikan ada telur, jadilah tu.

      Padam
  6. Wah... kalau saya, saya suka sandwichkan, dengan roti. Sedapnya!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Nur. Tak payah dah makan nasi. Balut dengan roti dan daun salad sudah cukup nutrisinya.

      Padam
  7. Nampak sedap...cara sediakan pun nampak mudah..bahan pun senang dapat..boleh cuba nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak cerewet nak sediakannya SA. Hasilnya pun memang sedap.

      Padam
  8. Balasan
    1. Silakan. Senang sangat nak buat sebab bahan yang digunakan pun biasanya ada di dapur.

      Padam
  9. ok, ini unik. teringin nak cuba. lain dari yang lain

    BalasPadam
  10. Nampak sedapnya..
    Ingatkan yang ikan sardin macam selalu Cikgu buat tu..Rupanya ikan kembung yer..Macam nak try la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lain sikit ni Mama Cella tapi tetap gunakan telur. Boleh ratah, boleh makan dengan roti, boleh makan dengan nasi.

      Padam
  11. Sedap jugak ye kalau buat begedil ikan. Asyik kentang dan ayam je. Satu tak cukup ni :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe