Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (3) : Nasi Goreng

5:09 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom kita kongsi idea pemakanan sihat untuk sarapan pagi. Hari ini Amie bawa bekal nasi goreng dengan telur dadar, salad dan buah-buahan. Terima kasih kawan-kawan yang makan bersama kerana sentiasa menyokong dan memberi pandangan bahan bekalan yang Amie bawa. Seronok dapat berkongsi rasa terutamanya apabila makan salad. Kebiasannya salad perlu diikat dengan rasa seperti mayonis, thousand island atau salad dressing tertentu. Namun begitu ada yang lebih gemar hanya taburkan sedikit garam, lada hitam dan renjiskan sedikit minyak zaitun. Kawan-kawan kita pula memberi pendapat tidak perlu berikan bahan tambahan kerana campuran bahan salad sudah memberi rasa semulajadi. Tapi tidak ada salahnya kalau tambahkan salad dressing kegemaran untuk rasa yang lebih enak.

Untuk menjana tenaga sepanjang pagi ini, bekal yang dibawa lengkap mengandungi karbohidrat, protein dan serat.

Bekal Sarapan (3)

  • Nasi goreng & telur dadar
  • Salad : green & red coral lettuce +tomato ceri + jagung + blueberry
  • Buah aprikot, limau mandarin + kiwi

Nasi Goreng & Telur Dadar

Salad & The Gang

Buah Aprikot, Kiwi & Limau Mandarin

26 comments

  1. Sedapnya buah aprikot tu. Salad dressing ok, asalkan tidak berlebihan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kadang-kadang saya bubuh juga salad dressing.

      Padam
  2. Rajinnya buat bekal yg cantik2. Boleh jadi inspirasi ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, boleh kongsi idea dengan sesiapa yang sukakannya.

      Padam
  3. Tergoda tengok warna-warni bekal ni 😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, walaupun tidak ditambah perasa untuk menambat selera, tapi mampu menggoda mata untuk menikmatinya hihihiii.

      Padam
  4. Menarik bekal kak Amie dengan dekorasi bekal warna warni. Nanti boleh tiruvasi bekal Kak Amie. Bekal saya buat terus masuk je tak ada dekorasi. hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan Fizah. Kak Amie seronok menyiapkannya. Lagi seronok kawan-kawan juga sudi menikmati bersama terutamanya salad dan buah-buah.

      Padam
  5. Bestnya kalau bawak bekal cantik2 macam ni...nak makan pun selera...buah tu nampak sedap betul..kalau SA..x tunggu ni...memang licin SA kerjakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. SA selalu bawa bekal juga kan. Tambah saja sebekas salad atau buah. Guru Sains di sekolah kata waktu perut kosong makan saja buah, manfaatnya boleh buang / kurangkan kolestrol.

      Padam
  6. Selamat bersarapan dengan bekal cantik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jemput Syaz. Jom bawa bekal cantik ke tempat kerja Syaz.

      Padam
  7. Wah menariknya! Bermacam jenis dan warna, membangkit selera.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Ujie, warna-warni menceriakan permulaan hari.

      Padam
  8. Bagusnya, Amie. Semoga istiqamah makan hidangan sihat. Suka tengok banyak buah dan sayur. Senang nak melabur. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin ya Allah. Terima kasih Nur. Mudah-mudahan terus istiqamah bawa bekal sarapan pagi.

      Padam
  9. bekal dgn sayur buah n nasi sihat mengenyangkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Kak PI. Memang kenyang dan senang hadam.

      Padam
  10. Buah kiwi tidak pernah beli di Malaysia tapi selalu makan apabila melancong ke luar negara.
    Apapun seimbang bekal sarapan Puan Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih NA. Memang puas hati dapat sediakan bekal sarapan sendiri. Sedap buah kiwi tu. Manis.

      Padam
  11. Saya pun rasa nak kongsi bekalannya ni, Kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom SK. Kak Amie hanya ambil masa 1/2 jam untuk siapkan bekal sarapan. Tapi sebelum tidur memang sudah sedia bahan dalam peti sejuk terutamanya yang perlu dimasak.

      Padam
  12. Menariknya colurfull bekal cikgu....Inspire ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Mama Cella. Jom ceriakan setiap awal pagi dengan warna-warni bekal sendiri.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe