Idea Bekal Sarapan Pagi ke Tempat Kerja (2) : Bihun Goreng

6:03 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini bawa bekal bihun goreng ditambah telur goreng mata satu. Tidak ketinggalan salad dan juga buah-buahan. Terselit juga keropok amplang sotong untuk kudapan dengan kawan-kawan. Apabila makan bersama kawan-kawan, kami bertukar-tukar pendapat tentang khasiat dan zat vitamin dalam setiap hidangan. Menurut Nano, guru Sains: 
  • Kalau makan limau jangan buang serabutnya sebab itulah serat yang penuh khasiat.
  • Kalau makan buah ketika perut kosong, ia boleh turunkan kolestrol dalam badan. 
Nanti kita tanya lebih lanjut dengan Nano tentang info ini dan kongsikan dalam entri akan datang.

Bekal Sarapan (2)

  • Bihun goreng & telur mata satu
  • Salad: green & red coral lettuce + timun jepun +limau mandarin + tomato ceri
  • Buah belimbing & anggur
Bihun Goreng  &Telur Mata Satu

Salad : Coral Red & Green Lettuce
 

Belimbing & Anggur


28 comments

  1. rajinnyer mak buat bekalan., ;p

    BalasPadam
  2. nampak menarik menu sarapan pagi :)

    BalasPadam
  3. Cantik pula tengok bintang pada buah belimbing besi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa.... itu sebab omputih panggil starfruit ye NA.

      Padam
  4. Telur mata satu
    telur kembar baru ada mata dua

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mak saya kata telur kembar tu telur salak.

      Padam
  5. Meriahnya bekal cikgu. Semua menarik.

    BalasPadam
  6. lama tak makan amplang dan kuih cincin, aduhai sedapnya kalau dapat yang ranggup. Rajin akak bawa sarapan setiap pagi, makan dengan kawan-kawan baru seronok kan kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, bawa lebih boleh makan dengan kawan-kawan.

      Padam
  7. Suka tgk bekalan buah yg berwarna-warni kn kak... suka sgt amplang sotong... lama dh x mkn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu hanya amplang ikan, sekarang macam-macam ada amplang sotonglah, udanglah. Amplang cheese pun ada.

      Padam
  8. Bagusnya bekal cikgu semua zat ada ..saya makan nasi dagang pagi ni🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedapnya nasi dagang. Rindu aromanya yang semerbak dengan bau halba. Lagilah gulai ikan tongkol...yummy!

      Padam
  9. Susunan makanan pun cantik! Berseni!

    BalasPadam
  10. Puas hati dapat makan makanan dari rumah, sediakan sendiri. Jimat belanja dan menyihatkan juga. :)

    BalasPadam
  11. Bagus sangat kan bawak bekal. Boleh tambah ilmu zat makanan jugak dari cikgu Sains. Suka bekal kak Amie warna warni gitu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Fizah. Suka dengar komen dan pandangan kawan-kawan sambil menyantap bekalan. Banyak ilmu dikongsi.

      Padam
  12. SA [un hari2 bawak bekal..tapi x rajin nak buat macam ni..nampak menarik plak style macam ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom buat SA. Potong-potong dan susun dalam bekas saja. Tak sampai 10 minit dah siap.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe