Jalan-Jalan Cari Sarapan di Lahad Datu

9:39 PG

Hari ini Sabtu. Encik Suami ajak cari sarapan di luar. Fairuz tarik selimut. Firdaus saja yang ikut. Biasanya hanya kami berdua sahaja yang keluar cari sarapan. Dah kenyang makan sarapan, bawa balik bungkusan sarapan untuk anak-anak di rumah yang sayang sangat nak tinggalkan katil kalau hari cuti sekolah!

Seawal pukul 6:30 pagi, kami keluar tinggalkan rumah. Matahari pun sudah mula meninggi. Sementara Encik Suami tutup pintu pagar, kita sempat tangkap gambar pokok bunga akar dani di depan rumah. 

Pagi ini Firdaus ikut sekali. Awal pagi dah bangun dan mandi. Budak kecil satu ini memang mudah dikejutkan untuk bangun pagi.
Lahad Datu bukanlah bandar besar seperi Tawau atau Sandakan. Jadi, tidaklah begitu banyak pilihan tempat makan dan juga menu yang ditawarkan. Bolehlah singgah untuk alas perut.

Kami bersarapan di QQ Ice LD Corner yang terletak menghadap laut.
Datang awal pagi ke sini memang sangat seronoklah sebab semua menu masih panas. Kalau datang esok, hari Ahad memang tak dapatlah merasa sebab restoran ini ditutup. Nak datang pada hari bekerja, Isnin hingga Jumaat memang tak bolehlah. Jadi, kesempatan kami untuk makan di sini hanya pada hari Sabtu sahaja.

Meratah benda-benda bersumbat isi ikan ini pun dah boleh mengenyangkan perut!
Tauhu, terung, peria dan cili sumbat.

Wantan goreng pun sodap!

Firdaus nak  makan mee hoon goreng dengan ayam masak madu.


Encik Suami pula lebih berminat dengan kuey teow goreng dengan kaki ayam masak kicap. Kaki ayam masak kicap ini sangat lembut, terlerai kulit dari tulang seperti yang selalu Amie masak.

Ada gambar-gambar makanan  di QQ Ice LD Corner yang masih belum Amie delete dari HP. Memang inilah antara menu kegemaran Amie kalau berkunjung ke sini selain memesan nasi kuning seperti di bawah ini.

QQ Ice LD Corner ini sebuah restoran yang menempatkan beberapa sudut makanan dan peniaga yang berbeza. Kalau masuk dari sebelah kiri, berhampiran dengan Sabah Chicken Rice, akan bertemu dengan sudut makanan yang terdiri dari pelbagai nasi, segala sup seperti mee hoon sup, bakso, laksa, gado-gado, kuih -muih dan sebagainya. Di hadapannya pula, sudut minuman dan kuih, dan sudut paling hujung, peniaga di situ menyediakan pelbagai menu seperi mee, mee hoon, kuey teow, nasi goreng dan lain-lain.

Sebelum delete semua gambar dalam HP, baiklah simpan dahulu di sini sebagai rujukan akan datang. Kadang-kadang kami berdua minum pagi bersama di Indo Cafe yang terletak di Fajar Centre.
Kata Encik Suami makanan di sini sedap. Biasanya dia akan pesan mee hoon goreng yang banyak sayur!

Amie pula lebih suka makan kudap-kudapan seperti sanggar pappe' (gambar atas). dan juga popia goreng inti ayam yang sedap. (gambar bawah)


Dah selalu sangat makan roti canai, kami singgah pula di Chilli Rose di Darvel Bay. Cuba pula murtabak daging dan juga bubur ayam.

Bubur ayam ini banyak sangat!
Tak larat nak habiskan seorang!

Sesekali nak ubah selera juga. Singgahlah kami di Double U Cafe di Fajar Centre. Berdua lagi bersama Encik Suami menikmati hi tea toast. Menu ala-ala western gitu.... hiks!

Dan juga cheese waffle.

Amie suka singgah di sini untuk menikmati pelbagai jenis minuman seperti The Spring, Sunny Sunrise, The Autumn dan pelbagai lagi.

Minum Mojito di sini best! Boleh cuci perut.
Jadi selepas buat pembayaran di kaunter, cepat-cepatlah balik ke rumah!
Proses pemulasan dalam perut tidak perlu ambil masa yang lama.... ahaks!

7 comments

  1. sekarang ni boleh dikatakan banyak gak lah tpt makan di daerah sana berbanding 5 6 thn lalu. susah sungguh lah.

    BalasPadam
  2. Tauhu, terung, peria dan cili sumbat itu rare kak. Nampak unik dan menarik untuk dicuba. Banyak pilihan makanan yang sedap.

    BalasPadam
  3. wah bestnya makanan kat sana , makanan sumbat pun ada unique

    BalasPadam
  4. Nampak sedap semua tu kak amie. Mujur dah makan tengahari :p

    BalasPadam
  5. semua makanan sedap lah sis amie. kreative kuehtiaw dgn kaki ayam dan yg sumbat2 tu mmg sedap juga semuanya.

    BalasPadam
  6. Ada no hpn kedai tauhu sumbat tu kah kak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe