Pucuk Ubi Masak Lemak dengan Tempe

4:13 PTG

Mommy berehatlah. Biar kami masak. Memang rasa sangat sejuk jiwa dan kalbu bila mendengar Fuad dan Fairuz berkata begitu. Maka kelentang-kelentunglah dua anak bujang ini di dapur bersilat dengan sudip dan senduk. Pandai pula membahagi tugas. Seorang masak lauk sama ada ikan atau ayam, dan seorang lagi masak sayur. Lepas makan, seorang cuci pinggan mangkuk dan seorang lagi kemas meja makan.

Hari ini tidak berbunyi kelentang kelentung seperti biasa. Fuad sudah berada di bumi Johor. Fairuz mengulangkaji pelajaran bersama kawan-kawannya. Selepas solat Asar, Encik Suami bergegas keluar untuk mengambil Firdaus pulang dari sekolah. Rutin harian berulang kembali. Kami baru sahaja menikmati makan tengahari (lewat) merangkap makan malam bersama Encik Suami. Masak seadanya sahaja, asalnya boleh mengenyangkan. Amie masak lada putih ikan layar dan tumis bunga kates (bunga petik). Tak kongsi resepi kedua-dua resepi itu, sebab dah selalu sangat paparkan dalam dapur maya ini. 

Terpandang gambar Pucuk Ubi Masak Lemak dengan Tempe dalam folder! Gambar masakan ini Amie ambil sebelum sambutan Aidil Adha. Eloklah dijadikan entri untuk perkongsian kali ini. Waktu kecil dahulu, memang masakan beginilah yang selalu Bonda hidangkan. Masak lemak putih sahaja, tanpa warna kuning dari kunyit, tanpa rasa pedas cili padi! Kuah masak lemak pucuk ubi ini Bonda akan gaul dengan nasi, dan suap adik! 

Amie gandingkan lauk lain sebagai pelengkap hidangan. Selain sambal belacan, Amie gorengkan ikan dan juga ayam.

Fairuz memang akan bertanya kalau tidak nampak ayam di atas meja makan! Kalau memasak pun, keutamaannya hanyalah ayam!

Fuad pula lebih gemarkan ikan. Amie gorengkan beberapa keping ikan siakap dan ikan putih. Walaupun suka ikan tetapi Fuad tidak berminat untuk makan ketam dan udang. Kalau sotong, memang suka sangatlah dia. Pelik budak satu ini!

Jom lihat resepi Pucuk Ubi Masak Lemak dengan Tempe. Amie bubuh ikan bilis dan juga petai.

Bahan-bahan:
20 tangkai pucuk ubi - celur hingga lembut - toskan - bilas dan perah airnya 
1 batang tempe - potong ikut saiz yang disukai
1 cawan isi petai
1 cawan santan pekat + 2 cawan air
1 batang serai - diketuk
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah 
1/2 cawan ikan bilis

Inilah rupa tempe nan sebatang.

Ikut sukalah nak potong yang macamana. Orang kampung kami dulu dulu kalau masak lemak pucuk ubi dengan tempe, mereka suka gunakan tempe yang sudah lama dan berbau. Ada keunikan yang tersendiri pada rasa masakan yang menggunakan tempe sebegitu. Amie tak pernah buat, tapi pernah makan hasil air tangan nenek! Sedaplah pulak!
Opppsss!
Hampir terlupa untuk menyiapkan cara memasak pucuk ubi tadi!
Wokey... kita sambung.

Cara memasak:
1. Dalam sebuah periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, serai, tempe dan pucuk ubi.
2. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga kuah mendidih dan tempe masak.
3. Masukkan petai, garam / perasa pilihan.
4. Kacau selalu dan setelah petai berubah warna, padamkan api dapur.

Nostalgia Pucuk Ubi Masak lemak dengan Tempe!

4 comments

  1. Pebret wak ni
    tapi jangan letak petailah.

    BalasPadam
  2. wahh tak pernah tengok bentuk tempe bulat memanjang macam ni. Biasa nampak yang leper je kat semenanjung. Pucuk ubi masak lemak dengan tempe pun hidangan yang tak pernah tengok apatah lagi makan.

    BalasPadam
  3. Saya suka masak lemak pucuk ubi kaler kuning...boh ikan bilis,atau udang,ataupun ikan pekasam

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe