Basahkan Tekak dengan Sago Buah Naga di Indo Cafe

8:56 PTG

Hari ini agak lewat makan tengahari. Tiba-tiba datang pemantau.... dan kena mengadap di bilik mesyuarat! Cuaca sejuk dari pagi disebabkan hujan, tiba-tiba jadi panas. Eloklah jalan-jalan cari sesuatu yang boleh menyamankan anak tekak...hiks! 

Jom kita ke Fajar Centre, kita singgah di Indo Cafe! Kadang-kadang kami datang ke sini bersama anak-anak. Kadang-kadang bersama kawan-kawan, dan ada kalanya hanya berdua dengan Encik Suami.


Kalau ke Indo Cafe, memang suka sangatlah cari penyaman tekak yang sejuk-sejuk manis! Banyak juga pilihannya di sini, dan semua yang pernah Amie cuba memang sedap! Hari ini Amie cuba Sago Buah Naga pula.

Selain Sago Buah Naga, Sago Buah Mangga pun ada. Sedap tak? Sedap sangat! Gambar ini Amie jumpa dalam galeri HP sewaktu keluar makan bersama aak-anak sebelum ini.

Dan satu lagi, yang sangat Amie suka sudah tentulah Sago Durian! Ini memang paling sedap di antara yang sedap-sedap tu! Terlanjur cerita tentang menyejuk tekak, kita kongsilah sekali apa menu yang ada di kafe ini.

Ini menu kegemaran Encik Suami. Dia suka sangat makan yang basah-basah... kuey teow basahlah, mee basahlah, dan yang penting jenis yang berkuah. 

Kita order mee hoon sup tulang. Uniknya keluar tulang warna hitam pulak. Encik Suami kata, agaknya tulang tu dibakar dulu.... ahaks! Mungkin juga, sebab nampak macam tulang kaki lembu!

Encik Suami pernah order nasi dengan udang butter basah. Tapi katanya, hanya ada 6 ekor udang saja! Jadi, kami order lauk tambahan, tongkeng ayam goreng. Ada raja tongkeng ayam  dalam keluarga kecil kami. Tak lain tak bukan, Fuadlah orangnya!

Ini dia tongkeng ayam goreng berharga RM6.00.

Kalau Firdaus, memang suka sangatlah makan nasi dengan ayam goreng bubuh mayonis. Bukan makan nasi, tapi meratah lauknya saja.

Amie perhatikan, kalau ke mana-mana restoran, Fairuz suka sangat order nasi ayam penyet dan nasi ayam lalap, sama ada nasinya digoreng atau nasi putih! Kadang-kadang Amie tanya : Adik tak jemu ke asyik makan menu yang sama? Katanya: Saya suka.

Itulah....
Menu kegemaran masing-masing. Yang penting makanan yang dipesan memenuhi selera.


Terima kasih sudi baca. Nak cerita tentang penyaman tekak, tapi meleret sampai ke ayam penyet! Kah! Sekurang-kurangnya dapat juga kongsi apa yang ada di Lahad Datu. Walaupun bandar kecil, tapi adalah juga tempat makan yang boleh dikunjungi.

10 comments

  1. Sedap2 semuanya
    terutama tongkeng ayam goreng tu

    BalasPadam
  2. Wah semua nampak sedap!!! antara semua tu, Cik TK suka ayam!!! Dengan tongkeng tu sekali!

    BalasPadam
  3. Tongkeng ..lama tak dengar ayat ni.

    Tongkeng Ayam, saya buang...lemak Banyak...

    Arwah mak dulu ajar Canna nak Siang.

    Citarasa semua..

    BalasPadam
  4. sedapnya dessert tu amie segar je kan :)

    BalasPadam
  5. Sedap2nya..mmg nyaman tekak..foods pun not bad..tongkeng ayam tu selalu gak beli kt pasar mlm..satu cucuk rm1..adalah 3-4 ketul..

    BalasPadam
  6. Jujur saya belum pernah round2 pekan LD, selalu limpas-limpas saja kak, boleh tahan menu2nya walaupun hanya berstatus pekan kecil.

    BalasPadam
  7. sedapnya semua dessert tu kak, lagi lah yang durian tu kan

    masakan kat situ nampak menyelerkan betul, patutla jadi pilihan akak dan family...
    bestnya kt sana ada tongkeng goreng gitu... best meratah, dana kalau nak garing gitu kene goreng sendiri.. kt sini jarang orang jual tongkeng goreng kak, kalau ada pun yang di bakar

    BalasPadam
  8. Semua nampak menyelerakan. Suka buah naga tu...

    BalasPadam
  9. Sedapnya desert2 tu...kena dgn cuaca panas ni,terbayang nyaman ja kt tekak

    BalasPadam
  10. Sedap tu sago buah naga. udang butter tu fav gak tu. Semua sedaplah!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe