Barbeque di Malam Nan Dingin

3:29 PTG



Kami membeli bahan-bahan untuk barbeque sewaktu dalam perjalanan pulang dari Sabah Tea, Ranau ke homestay di Kampung Dumpiring Atas, Kundasang. Kami sempat singgah di pasaraya membeli sayap ayam, lamb, udang, dan sosej serta bahan pemerap seperti sos BBQ, sos lada hitam, sos tiram, dan sebagainya. 
Sekali lagi kami singgah di Pekan Kundasang, membeli sayur-sayuran segar di situ untuk dihidangkan bersama bahan panggangan.

Harga sayur-sayuran yang ditawarkan masih seperi dahulu iaitu RM4 untuk sebungkus, dan RM10 jika beli 3 bungkus. Jenis sayur boleh campur-campur. Namun begitu tidak semua jenis sayur ditawarkan dengan harga yang disebutkan tadi. Ada yang dijul dengan cara timbang juga dengan harga yang berbeza.

Bekalan sayur-sayuran diperolehi dari hasil tanaman ladang di sekitar Kundasang. Biasanya gerai-gerai ini dibuka sehingga waktu malam dan ada yang ditutup pada tengahmalam! Orang ramai yang lalu-lalang dengan menaiki kenderaan akan berhenti di sini untuk membeli, bukan sahaja untuk keperluan diri tetapi juga untuk oleh-oleh keluarga serta jiran tetangga.


Dengan tawaran harga mampu milik, pelbagai jenis dan dijamin kesegarannya memang puaslah kalau nak pilih dan masak sayur-sayuran dari Kundasang ini. Kawan-kawan Amie dari kalangan penduduk tempatan di sini terutama Kadazan-Dusun, dan Murut memang akan masak lebih dari sejenis sayur dalam hidangan! Hasilnya, kulit mereka sentiasa nampak awet muda! 

Jom balik homestay. Fuad dan Fairuz tak sabar nak panggang-panggang.
Sayap ayam yang sudah diperap.

Sosej dan udang.
Dan lamb, kegemaran Fuad.


Siaplah juga hidangan makan malam kami malam itu.

Sayap ayam.
Lamb.
Sosej,
Udang.
Kentang goreng.
Sayur asparagus dengan cendawan tumis sos tiram.
Jagung bakar.
Sayur-sayuran dengan sos salad.
Tembikai.

Bismillah.

Encik Suami tak tahan sejuk. Bujang kenit di sebelahnya relaks saja!

Anak-anak berebut makan sayap ayam. 
Kita meratah sayur di bawah ini saja.

4 comments

  1. Meriah aktitivi barbeque bila ramai ramai ni. suka betul tengok susunan buah dan sayuran kat kedai tu. baru lah seronok nak membeli

    BalasPadam
  2. Bestnya kedai sayur dan buah tu. Lagi best bila tenguk hidangan BBQ si bujang. emmm dapat sayur fresh dari ladang memang awet muda selalu ler amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe