Enaknya Meratah Sambal Goreng Kering!

10:44 PTG

Ini masakan tahun lepas, penghujung tahun 2014! Ada doa selamat di kampung, jadi kami setiap keluarga membawa serba sedikit makanan untuk dijamah bersama. Memandangkan Firdaus susah nak lepaskan Amie ke dapur, jadi Amie terfikir alangkah baiknya dapat menyediakan sesuatu yang mudah dan Amie tidak perlu berlama-lama di dapur, dan tidak pula kelam kabut bila tiba masanya untuk membawa makanan tersebut ke kampung.  Salah satu menu yang Amie sempat buat ialah Sambal Goreng Kering. Sambal ini boleh disediakan beberapa hari lebih awal sebelum kami pergi kampung.

Malangnya tempe pula tidak ada. Encik Suami kata semua kedai dan pasar tidak jual tempe! Kenapa ye? Bila Amie telefon Bonda, jawab Bonda bukankah sekarang musim hujan. Ragi yang digunakan untuk membuat tempe perlu dijemur sehingga kering di bawah panas matahari sebelum digaul bersama kacang soya ... oh ye ke! Itu sebab kot tempe tak ada di pasaran beberapa hari belakangan ini. Tak ada tempe pun tidak mengapa kata Bonda. Buatlah dengan bahan yang ada, katanya lagi.

Gambar atas merupakan Sambal Goreng Kering yang Amie buat semasa bercuti di kampung tempohari. Pada masa itu kami gotong-royong menyediakannya sehinggalah siap. Boleh klik DI SINI untuk resepinya.
Gambar di bawah ini pula gambar Sambal Goreng Kering yang Amie hasilkan tanpa tempe, tapi Amie lebihkan suhun. Selain kacang tanah, Amie tambahkan kacang gajus. Berbanding dengan resepi tempohari, Amie tambahkan udang kering dan bawang putih goreng.

Kita lihat resepinya di bawah ini:

Bahan-bahan:
1.5 kg kentang - potong / hiris nipis
1/2 kg ikan bilis - bersihkan dan belah dua
400gram suhun
300 gram tauhu kering (fucuk) - gunting ukuran 2 cm X 2 cm
300 gram kacang tanah
400 gram kacang gajus - pilihan
1 1/2 cawan bawang putih goreng
1 sudu makan pati asam jawa
3/4 cawan gula pasir
garam / perasa pilihan secukup rasa
minyak

Bahan kisar:
40 biji cili kering
1 cawan udang kering - rendam hingga lembut
15 ulas bawang putih
1/2 kg bawang merah
3 cm halia

Cara:
1.  Goreng satu persatu bahan sehingga garing termasuk kentang, ikan bilis, kacang tanah, (kacang gajus) suhun dan fucuk / tauhu kering.
2. Untuk menjimatkan masa, semasa menggoreng bahan-bahan yang disebutkan di atas, bolehlah sambil sediakan sambal. Gunakan kuali yang besar, anggaran muat untuk menggaul kesemua bahan gorengan tadi.Tumis kesemua bahan kisar sehingga pecah minyak. Kemudian tambahkan asam jawa, gula, garam / perasa pilihan. Tumis hingga benar-benar masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi pekat dengan api perlahan.
3. Padamkan api dapur. Masukkan tempe, kentang, ikan bilis, suun dan juga tauhu kering. Gunakan 2 batang sudip untuk menggaul. Ketika menggaul, patahkan suhun dan tauhu kering (jika tidak digunting sebelum digoreng) dengan menggunakan sudip.
4. Akhir sekali masukkan kacang tanah (kacang gajus) dan bawang putih goreng. Gaul sekali lagi hingga rata.
5. Biarkan Sambal Goreng Kering sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Adapun Sambal Goreng Kering ini kami ratah-ratah bersama keluarga dan sanak saudara! Rasa susah nak berhenti .....

Ambil semangkuk tak cukup sepiring,
Pingganku sumbing orang tertawa,

Ada yang panggil Sambal Goreng Kering,
Tak kurang yang kata Sambal Goreng Jawa!

6 comments

  1. x pernah pula wana makan sambal goreng kering ni..tapi nampak menarik..teringin juga wana nak rasa.. :)

    BalasPadam
  2. kalau macam ni Cik Wan ratah je...sayang nak mkn dengan nasi hehehe

    BalasPadam
  3. Salam..masih buat lagi ke sambal goreng ni..kalu nk order camana?...

    BalasPadam
  4. Mohon tny..fucuk tu perlu rndam ke sblm goreng..or just goreng trus..sbb x prnah msk..😅

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe