Sotong Tumis Pedas Sama Kacang Panjang

3:26 PTG

Teringat pesan Bonda masa kecik-kecik dulu... kalau masak sayur, masak tumis ke, masak bening ke, elok saja sayur tu berubah warna, terus matikan api dapur atau angkat dari api dapur. Jangan terlalu masak, nanti hilang zat.... Pandaikan Bonda cerita tentang zat, vitamin, khasiat sayur-sayuran. Tapi sekarang Bonda sudah tidak mahu masakan yang begitu... gigi Bonda sudah tidak kuat memamah dan mengunyah sayur yang rangup! Kalau Bonda nak makan petai pun, kena tumbuk petai tu dulu...
Apa pun, sampai sekarang Amie tetap ingat pesan Bonda... kalau sayur sudah berubah warna, terus matikan api! 
Cuba lihat warna kacang hijau dalam gambar di bawah ini. Cantik tak?

Hari ini nak Amie nak kongsi resepi Sotong Tumis Pedas Sama Kacang Panjang. Amie gunakan cili kering, tambah dengan udang kering. Kalau tak mahu gunakan udang kering, gantikan dengan belacan... lagu semerbak aromanya! Bila dah gunakan bahan yang kering-kering ni, sudah tentu inginkan hasil yang juga nampak kering... ahaks! Cili kering yang Amie gunakan sebenarnya tak berapa pedas, tapi untuk tambah pedas, Amie bubuh beberapa biji cili padi kisar bersama cili kering tadi.

Bahan-bahan:
1 ekor sotong seberat 400 gram - bersihkan dan potong ikut suka - celur seketika dan toskan
7 batang kacang panjang - potong sepanjang 3 cm
4 sudu minyak
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk pati ayam

Bahan kisar:
10 biji cili kering & 5 biji cili padi
2 sudu makan udang kering - rendam hingga lembut
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan sotong bersama kacang panjang. Tutup kuali selama 2 minit.
3. Buka kuali, tambahkan sos tiram dan serbuk pati ayam.
4. Gaul sekali dua, dan padamkan api dapur.

Biasanya Amie akan tutup kuali ketika masak sayuran hijau, dan dalam masa 2 atau 3 minit buka semula. Anda akan dapati sayuran hijau sudah bertukar kepada warna yang lebih cantik! Pastikan semasa kuali ditutup, gunakan api kuat.

4 comments

  1. Masya'Allah..
    Kecur air liur.
    W'pun tak pernah cuba campor ngan kacang.. nmpk sangat menarik.

    BalasPadam
  2. nampak begitu sangat sedap !

    BalasPadam
  3. Shamsiah,
    boleh campur dengan apa-apa sayur yang kita suka.

    Fadhilah,
    jemput...

    Zanita,
    tq... memang sedap ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe