Acar Pucuk Paku

9:33 PTG

Bertemu kembali....
Kali ini Amie nak kongsikan resepi Acar Pucuk Paku. Ada sesiapa yang pernah makan Acar Pucuk Paku?

Idea resepi ini Amie perolehi dari kakak ipar, tapi Amie tak pernah lihat dan makan Acar Pucuk Paku sebelum ini. Amie hanya mampu berimaginasi bila kakak ipar bercerita tentang keenakannya. Katanya, gunakan pucuk paku yang masih melingkar. Buat macam kita buat acar timun, dan katanya lagi cuka atau jus limau kasturi yang kita gunakan itu akan 'memasakkan' pucuk paku tadi. Kebetulan pada hari Ahad lepas, Amie berdua-duaan bersama Encik Suami pergi ke pasar tani. Terjumpalah dua jenis paku pakis dari jenis yang sama tetapi bentuknya berbeza. Satu jenis yang sudah berdaun, dan satu lagi hanya kelihatan pucuknya yang masih melingkar... seperti yang selalu kakak ipar ceritakan itu! Dan elok benarlah kalau Amie cuba buat Acar Pucuk Paku!

 Acar Pucuk Paku sudah sedia terhidang! Ada sesiapa yang berani nak cuba makan?

Inilah rupa pucuk paku yang masih muda, dan daun-daunnya belum kembang. Ambil pucuknya yang melingkar, dan belah dua. Sebelum itu eloklah cuci atau bilas pucuk paku ini dan toskan, kemudian barulah potong.

Bahan-bahan:
25 batang paku pakis tanjung - bilas - toskan - potong pucuknya dan belah 2
1 labu bawang besar - hiris nipis
1 biji cili merah - hiris nipis
1 biji cili hijau - hiris nipis
2 sudu makan udang kering - rendam hingga lembut
7 biji limau kasturi - ambil jusnya (boleh gantikan dengan cuka)
1 sudu teh garam
3 sudu maka gula pasir

Cara:
1.  Gaulkan pucuk paku bersama semua bahan di atas.
2. Biarkan selama 20 minit sebelum dihidangkan.

Amie makan sikit.... terasa rangup pucuk paku tu, tapi Encik Suami yang ratah banyak!

4 comments

  1. nampak sedap..wana x penah makan acar pucuk paku tapi mama wana selalu buat macam sambal pucuk paku..sedap sangat..

    BalasPadam
  2. Menu macam ni boleh meningkat selera makan saya!

    BalasPadam
  3. Selalu makan pucuk paku tapi untuk resepi ni Diaan tak pernah cuba pula...InsyAllah nak cuba juga resepi akak ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe