Ikan Selar Sumbat Sambal Kelapa

6:09 PTG

Teringin nak makan ikan sumbat sambal kelapa! Biasanya kita gunakan ikan cencaru, tapi sayangnya semasa ke pasar bila Encik Suami tunjuk ikan cencaru, Amie geleng kepala. Nampak ikan selar besar-besar, baiklah beli ikan selar. Dah sampai rumah tiba-tiba teringin pulak nak buat ikan sumbat sambal kelapa! Jadinya, gunakan sajalah ikan selar.... asalkan ada ruang perut ikan untuk dimuatkan dengan sambal kelapa! Selalunya kalau ikan sumbat begini Amie panggang, tapi kali ini goreng sajalah. Goreng pun sodap!
 
Bahan-bahan:
2 ekor ikan selar saiz - bersihkan dan belah belakang
1 cawan kelapa parut
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 biji cili merah
1/2 sudu teh lada putih
2 cm  inci kunyit hidup
2 cm halia
2 sudu makan udang kering - rendam hingga kembang dan toskan
1 helai daun kunyit - hiris halus
1/2 sudu teh pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili merah, lada putih, halia dan kunyit hidup serta udang kering sehingga lumat.
2. Masukkan kelapa parut dan tumbuk separuh lumat.
3. Gaul bahan 1 dan 2 dengan hirisan daun kunyit, pati asam jawa , garam, gula dan perasa pilihan hingga sebati.
4. Isikan ke dalam belakang ikan selar.
5. Goreng hingga masak.
Alhamdulillah... akhirnya tertunailah hasrat nak makan ikan sumbat sambal kelapa.... yang sebenarnya nak makan sambal kelapanya tu.... hiks!

5 comments

  1. sedapnya amie, dapat lauk ni mmg tak pandang lauk lain lagi dah...

    BalasPadam
  2. Akak.. Nak tumpang rasa. Mohon berguru. Hihi.

    BalasPadam
  3. sedapnya tapi sayang Budak Pacak tak makan ikan hehe

    BalasPadam
  4. Kalau dapat makan ni, tak pandang kiri kanan da..hehe :D

    BalasPadam
  5. dh try buat xjd 😢😢😢😢 cantik mcm tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe