Resepi Sihat & Berkhasiat di Musim Tengkujuh : Ikan Pari Masak Asam Rebus
4:37 PTG
Hujan dan terus hujan, cuaca bertambah dingin di luar dan dalam rumah. Apa kata kita hidangkan masakan panas resepi rebus-rebus.
Kayuh ke kanan teroleng ke kiri,
Mudik ke hulu dibawa arus,
Apa dihidang lauk tengahari,
Ikan Pari Masak Asam Rebus,
Kayuh ke kanan teroleng ke kiri,
Mudik ke hulu dibawa arus,
Apa dihidang lauk tengahari,
Ikan Pari Masak Asam Rebus,
800 gram ikan pari - potong ikut suka
10 biji kacang bendi - potong tampuk dan ekor
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 tangkai daun kesum - patah-patahkan bahagian tangkai yang berdaun
7 biji cili padi
2 keping asam gelugur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
800 ml air
garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1/2 sudu teh belacan
Cara:
1. Didihkan air bersama bahan kisar.
2. Setelah mendidih masukkan asam keping, bawang besar, serbuk kunyit, daun kesum, ikan pari dan kacang bendi.
3. Masak di antara 5 hingga 7 minit.
4. Setelah ikan pari masak, perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Hidangkan panas.
Hidangan ini sudah tentunya berkhasiat dan menyihatkan!
2 comments
Alahaiii kak amie..sedapnyaa.. feberet yana klu masak gaya gini.. suka hirup kuah yg masam2 pedas gitu ^_^
BalasPadamSedapnya Amie...
BalasPadam