Daging Tetel Masak Sambal Hijau

9:06 PTG

Hari ini Amie olah resepi baru menggunakan daging tetel. Rakan-rakan pengunjung yang biasa datang ke dapur Amie pernah tak terjumpa resepi Daging Sekilo Bawang Sekilo? Ha... entah berapa kali Amie masukkan dalam entri... cuba klik DI SINI dan resepi Daging Tetel Masak Sambal Hijau ini adalah kesinambungan dari resepi tersebut. Bezanya Amie olah menggunakan cili hijau yang banyak serta menambah serai di dalamnya. Idea namakan sambal hijau ini sebab Amie gunakan jumlah lada hijau dan juga bawang yang sama banyak, ikut idea resepi Sambal Ijo Kjee DI SINI. Disebabkan walaupun banyak lada hijau digunakan tapi rasanya tak pedas, jadi Amie pun beranikan diri mencubanya untuk resepi daging tetel ini.

Sebagai percubaan, Amie hanya gunakan 300 gram daging tetel, 300 gram bawang besar dan 300 gram cili hijau. Sayangnya.... anak-anak kata tak cukup sebab sedap! Alhamdulillah... lain kali boleh buat lagi.

Daging Tetel Masak Sambal Hijau ini sedap dimakan bersama nasi panas dan juga nasi himpit atau ketupat. Wallaaa..... anak-anak kata kenapa buat sikit sangat? Sedaplah tu...
Jom tengok resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
400 gram daging tetel - potong dadu
400 gram bawang besar - mayang kasar
400 gram cili hijau - hiris kasar
2 1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 sudu teh pati asam jawa
4 sudu makan minyak
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
1 batang serai - ambil isinya.

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili hijau dan bawang besar. Gaul sebati dan masak hingga layu.
3. Masukkan daging tetel dan masak hingga daging berubah warna (layu).

4. Masukkan santan cair (pastikan santan menutupi paras masakan) dan biarkan masak hingga mendidih. Kemudian perlahankan api dapur atau masak gunakan api sederhana. Tutup kuali.

5. Setelah bawang dan cili hijau hampir hancur, masukkan pati asam jawa.

6. Dan seterusnya masukkan santan pekat.
7. Masak lagi sehingga pecah minyak.
8. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
9. Padamkan api dapur.

Hidangkan bersama nasi putih.


Atau lebih enak jika dinikmati bersama nasi himpit!

6 comments

  1. sedapnya kak amie....makan dgn nasi panas2 pulak perghh terangkat.

    BalasPadam
  2. Ngences tau nengok.. Sedapnyerr

    BalasPadam
  3. Amie, masakan ini kelihatan sungguh enak sekali! :)

    BalasPadam
  4. sukanya sy dg lauk ni kak....terliur2 menengok ooo

    BalasPadam
  5. Nita,
    ye... memang sedap, sesuai untuk yang tak sukakan rasa yang pedas sangat.

    Sheila,
    jemput Sheila... lap dulu ngncesnya tu ha hahaha.

    Zanita,
    betul tu, kami sekeluarga suka!

    Rahel,
    adeeehhh.... kak amie pun kena masak lagi ni rahel.

    BalasPadam
  6. daging sekilo bawang sekilo cili hijau sekilo ye kak.. hihi... tun suka rasa cili hijau, jd resepi ni mesti sesuai ngan citarasa tun walaupon tun bkn peminat daging :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe