Talam Jagung Berkrim

12:43 PTG

Lari berganti di dalam guni,
Berlawan dengan Datuk Temenggung,
Apa juadah untuk hari ini,
Secawan kopi sepiring talam jagung.

Alahai.... tak terpikat ke dengan Talam Jagung kita  nan berketul-ketul ni?
Sekali lagi Amie tutorial dengan Makcik Hasma dalam buku resepinya, Talam Klasik Malaysia untuk menghasilkan Talam Jagung Berkrim. Seperti sebelum ini bahagian kepalanya Amie gunakan kaedah yang sama iaitu menggunakan pes pandan segar bersama kulit kayu manis dan jintan manis, dan kemudian campurkan bersama santan sebelum ditapis.
Jadi, warna hijaunya bersahaja saja kaaann... warna hijau asli, sebab Amie tak bubuh pewarna. Tapi kalau ada daun pandan serani atau pandan suji tentu warnanya tambah cantik. Sayangnya Amie tak ada daun pandan jenis itu.

Amie kongsikan resepi asal Talam Jagung Berkrim. Amie buat comel-comel dalam acuan kuih lompang ni sebab suka tengok kejadiannya.... he hehhehe.

Bahan-bahan untuk Lapisan Bawah:
150 gram tepung gandum
90 gram tepung kastard
150 gram krim jagung 
50 gram serbuk santan
1000 ml air
1 biji telur ayam gred A
2 sudu makan gula pasir
1/2 sudu teh garam halus

Bahan-bahan untuk Lapisan Kepala:
4 biji telur ayam gred A
300 gram gula kastor
50 gram tepung gandung
 sudu makan paras tepung beras
600 ml santan pekat
secubit garam
1/2 sudu teh pewarna hijau - Amie gunakan jus daun pandan (kisar 7 helai daun pandan dengan 1/2 cawan santan pekat)
1/2 sudu teh esen pandan / kelapa - Amie gunakan emulco pandan
1/2 sudu teh jintan manis dan 1/2 cm kulit kayu manis - tumbuk halus

Cara:
1. Sediakan adunan Lapisan Bawah. Satukan semua bahan di dalam periuk tebal, gaul sebati. 
2. Jerang di atas api sederhana, kacau hingga hampir pekat. 
3. Matikan api, masukkan krim jagung, gaul rata.  
4. Tuang ke dalam loyang bulat berukuran 10" yang telah dilengser dengan sedikit minyak, dan kukus selama 20 minit. Gores permukaannya dengan garfu. (Kalau suka bolehlah buat dalam acuan kecil seperti yang Amie hasilkan).
5. Sementara Lapisan Bawah dikukus, sediakan adunan untuk Lapisan Kepala. Satukan jintan dan kulit kayu manis dengan santan, tapis ke dalam periuk tebal.
6. Masukkan telur, gula dan garam ke dalam mangkuk adunan, gaul sebati.
7. Masukkan tepung, esen dan pewarna (Amie masukkan emulco pandan dan jus daun pandan), gaul sebati, kemudian tapis ke dalam periuk.
8. Jerang di atas api sederhana, kacau hingga naik wap.
9. Tuang ke atas Lapisan Bawah, kukus di atas api sederhana selama 30 minit.
10. Sejukkan sebelum dipotong.



Sekian... sukatan mata pelajaran sains rumah tangga untuk hari ini.

7 comments

  1. Gojesnya talam jagung Amie... nak ckit!

    BalasPadam
  2. dah meleleh dah ni Mie tengok talam tu

    BalasPadam
  3. Rasanya saya pun ada beli buku yang sama. Pernah cuba 1 resepi yg lain belum lagi.

    BalasPadam
  4. Sedap ni untuk minum petang!

    BalasPadam
  5. terpikat....macamana yg dinamakan pandan serani itu?

    BalasPadam
  6. kak amie..nk 3 biji..comel2 talamnya..nyummnyummm ^_^

    BalasPadam
  7. Sedapnya tengok. Kalau dekat, dengan tak malunya saya mintak sikit hehehe.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe