Jom Makan Nasi Tomato Sama Opor Ayam!

6:16 PTG

Rakan-rakan pengunjung dapur Amie yang disayangi,
Jemput makan Nasi Tomato berlauk Opor Ayam sama acar timun.....


Selalunya Amie tambahkan sos tomato untuk warna yang lebih menyerlah, dan juga yogurt asli tapi kali ini Amie tidak gunakan. Amie masak ringkas-ringkas saja.

Bahan A:
3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam selama 10 minit
3 sudu makan minyak sapi
200 gram puri tomato
200ml  susu cair

Bahan B:
2 ulas bawang putih - hiris halus
1 labu bawang besar -hiris halus
4cm halia - hiris halus
rempah penumis - 2 kuntum bunga lawang, 1 batang kulit kayu manis, 3 biji buah pelaga & 3 kuntum bunga cengkih

Bahan C:
3 cawan air - ikut sukatan beras
3 sudu makan Stok Ayam Pekat Maggi

Bahan hiasan:
1/2 cawan kismis
1 cawan campuran kacang badam dan kacang gajus goreng
bawang goreng dan hirisan daun sup

Cara:
1. Panaskan minyak sapi. Tumis semua bahan B hingga harum dan layu.
2. Masukkan puri tomato dan susu cair. 
3. Tambahkan Bahan C dan biarkan mendidih..
4. Masukkan beras. Kacau rata dan tutup periuk.
6. Apabila air sudah kering, taburkan kismis di atasnya, kemudian tutup periuk rapat-rapat.
7. Setelah nasi masak, angkat dan taburkan campuran kacang gajus dan kacang badam, bawang goreng serta hirisan daun sup sebelum dihidangkan.
 
Opor Ayam ini pula sangat mudah. Terima kasih buat Makcik Zanariah (kalau tak silap namanya.... ketika itu Amie bekerja di Kampung Melayu Ampang). Makcik Zanariah masak opor ayam untuk dicicah dengan lemang pada hari raya. Oleh sebab suka sangat masakannya, Amie minta resepinya, dan inilah hasilnya.... Resepi ini tidak gunakan bawang merah atau bawang besar, hanya bawang putih sahaja, dan jintannya pula jintan putih, bukannya jintan manis.

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong ikut suka
1 biji kelapa - kisar bersama 700 ml air
15 biji lada merah- kisar
7 biji bawang putih- kisar
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan cuka makan
garam / kiub ayam secukupnya
 
Cara:
1. Masukkan santan ke dalam periuk atau kuali.
2. Campurkan lada merah dan bawang putih kisar serta serbuk jintan putih.
3. Masak di atas api dan tunggu mendidih barulah masukkan ayam.
4. Masak dengan api perlahan sehingga daging ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
5. Perasakan dengan garam / kiub ayam.
6. Masukkan cuka makan.
7. Siap dan angkat.
 
Walaupun hanya acar timun sahaja, tapi kombinasi Nasi Tomato dengan Opor Ayam sudah cukup membuka selera! Farid yang sedang membaca novel di biliknya di tingkat atas terus bergegas turun menuju dapur bila terbau aroma masakan ini.

Datang ke dapur untuk makan malam,
Baca Bismillah dan cuci tangan,
Nasi Tomato berlauk Opor Ayam,
Acar mentimun pelengkap hidangan.

7 comments

  1. wah..wah..bukan main sedap dan menggoda lagi nasi tomato dan opor ayam kak amie tu..

    BalasPadam
  2. wau cantik betul gambar-gambar kali ini!

    BalasPadam
  3. Sedapnya menu 'raya' umah kak amie nk.Terliur pulak ngn set nasi camni.TMK lama x wat ns spesel huhuuu...bz ler kate kan hihiiii...
    Sedap² suma set nasi tomato tu.Mkn ns saja pun dah enak bangetttt...

    BalasPadam
  4. Lama dh x buat nasi tomato kak..aritu Mak suruh buatkn.x trbuat lagi be.

    BalasPadam
  5. alahaii kak amie..terliur sudah.. tgu wiken br bleh mkn meriah mcm nii.. ari2 biasa msk ala kadar je ^_^

    BalasPadam
  6. Ya Allah akak! kecur liur saya ni tengok haihhhhhhhh. Nak try! tenkiu tau share resipi. Muahh! hehhe

    BalasPadam
  7. Wah! Adeh best kalau dapat masak sendiri masakan macam ni. Tak perlu keluar rumah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe