Resepi ringkas dan sedap: Pindang Ikan Jelawat

2:41 PTG

Mmmmmm... cukuplah lauk begini untuk makan tengahari. Masak sekali harung cukup lengkap dengan ikan dan sayur kacang bendi. Hirup kuahnya... sluurrrppp... sluuurppppp ada rasa masam, rasa belacan, pedas... ah! Sempurna!

Biarlah anak-anak tak mahu jamah lauk begini... resepi kampung, rebus-rebus je... tapi sekurang-kurangnya mereka pernah nampak hidangan ini pernah ibunya sediakan. Suatu hari nanti, kalau dah terbuka hati nak makan lauk sihat dan berkhasiat bolehlah jenguk-jenguk dapur maya ini ya anak-anak Mummy sayang.
Jadinya... masakan pindang ini Amie hanya gunakan seekor ikan jelawat, untuk Amie dan Encik Suami makan.

Ikan jelawat ini seberat 500 gram dan nampak masih segar walaupun kami beli di coldstorage. Datangnya pun dari Sarawak. Jadi, sementara stok ikan jelawat masih ada, bolehlah makan puas-puas. Nanti kalau dah tak ada, nak nampak ekor pun susah! 
 
Kali ini Amie gunakan resepi dari buku Masakan Tradisi Kedah, oleh Puan Khatijah Md Yatim. Resepi asal menggunakan ikan pari.... aduuuuussss sedapnya! Amie cuma ada ikan jelawat, jadi Amie teruskan juga hasrat hati nak masak pindang. Lain  kali kalau ada ikan pari Amie nak cuba juga masak cara begini. Sedap kok!

Bahan-bahan:
300 gram ikan pari - bersihkan dan toskan - potong kecil-kecil (Amie gunakan seekor ikan jelawat potong 5 bahagian)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
4 cawan air
2 batang serai - ketuk
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa

Bahan kisar:
5 tangkai cili hidup - buang biji
2 cm belacan
1 labu bawang besar

Cara:
1. Campurkan bahan kisar, air, serbuk kunyit dan serai dalam periuk dan rebus hingga mendidih selama 5 minit.
2. Masukkan asam gelugur dan ikan.
3. Apabila mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
Amie masukkan kacang bendi.

6 comments

  1. Masakan yang ringkas, menyelerakan dan yang penting menyihatkan :)

    BalasPadam
  2. Assalam kak amie..kat penang ujan ari ni..sedap ni kalau makan ns berlaukkan pindang...hirup kuah..slurpppp..perggg enak bangett

    BalasPadam
  3. masak kedah memang best Mie, sempoii je rebus2 kuah nya yg best no minyak2 cuma orang nya je yg selalu naik minyak( akak lah bukan amie) hehee

    BalasPadam
  4. Bearcat,
    sihat dan berkhasiat... awet muda!

    Lina Pg,
    waalaikumussalam.... hangat terus rasa tubuh badan ye Lina.

    Kak Noor,
    ha hahaha.... resepi warisan turun temurun memang best Kak Noor, kita aje yang naik tocang ha hahah.

    BalasPadam
  5. As salam Amie. Menyelera sungguh hidangan ikan jelawat ni. :)

    BalasPadam
  6. Assalam..salam ziarah..

    Fav saya ni..kalau kat Swk @ dlm family saya..ni la menu yg biasa request kt mak klu blk kpg..biasa kitorg panggil ni Masak Kunyit.. hehehe..hirup kuah semangkuk x cukupp hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe