Sedapnya Ayam Percik!

8:47 PTG

Amie buat Ayam Percik ni cara biasa-biasa saja. Selalu sangat Amie teringat ayam percik yang dijual di pasar Sungai Buluh, Jeram. Warnanya merah... ada rasa manis, rasa lemak sedikit dan juga rasa asam yang sebati dengan rempah-rempah yang lain. Tak sabar Amie nak bawa pulang ketika menunggu penjual ayam percik tersebut membakarnya, dan kemudian dicelup sekali ke dalam lebihan sambalnya sebelum dibungkus. Bila sampai rumah, sedang-sedang rasa hangat panas ayam percik yang dipanggang tadi. Memang sedap!Beberapa kali juga Amie cuba buat  ayam percik yang sama tapi rasanya masih tak sama. Ada saja yang tak kena. Tapi seingat Amie, ada semacam bau-bau sate ketika ayam percik tersebut dipanggang! Itulah yang Amie cuba cari resepinya dari semasa ke semasa. Petang tadi Amie sempat masak 2 ketul peha ayam dijadikan Ayam Percik. Encik Suami, Fairuz & Firdaus di rumah kakak ipar. Jadi tinggalkan Amie dengan Fuad di rumah.
Agaknya kalau Amie panggang di atas bara api, menjadi juga Ayam Percik ni, tapi apakan daya kita hanya mampu memanggangnya dalam ketuhar! Jadilah hasilnya seperti di bawah ini.

Inilah hasilnya Ayam Percik yang Amie buat petang tadi. Disebabkan terlalu teruja nak makan, cepat-cepat Amie ambil gambar dan terlupa pulaklah nak lumurkan lagi kuah percik di atas peha ayam tu. Tak dapatlah nak tengok kuahnya yang merah meleleh... he hehhehe.  Gambar ni Amie ambil sebaik sahaja Amie keluarkannya dari ketuhar.

Sebaik sahaja Amie ambil gambar, Amie terus solat Maghrib. Bila balik semula ke dapur, sudah hilang peha ayam yang satu... rupanya Fuad sudah tak sabar-sabar nak makan. Katanya, kalau boleh dia nak makan dua-dua peha Ayam Percik tu!

Kita tengok bahan-bahan yang Amie gunakan untuk mengolah Ayam Percik Ini. Amie ingat pesan Bonda... katanya kalau nak gunakan rempah, jangan terlalu banyak... kita bukan nak makan rempah, kita cuma nak sedikit rasa dan bau rempah. Ya... Bonda, Amie sangat ingat pesan Bonda itu. Jadi, Amie berhati-hati menyukat jumlah rempah yang patut Amie gunakan supaya tidak berlebihan. Memandangkan Amie hanya olah 2 ketul peha ayam, jadi Amie pastikan kuahnya tidak berlebihan. Amie hanya gunakan sebatang serai, ambil isinya yang putih dan lembut, sedikit ketumbar, jintan putih dan jintan manis, beberapa keping hirisan lengkuas dan halia serta sekeping asam gelugur. Amie gunakan lebih gula pasir untuk mendapatkan rasa manis masam pedas yang memang Amie suka sangat Ayam Percik di Sungai Buluh... mungkin sudah tidak ada lagi ayam percik atau penjualnya! Oh yaaa... sambung tentang resepi tadi, Amie tambahkan buah keras, dan gunakan 500ml santan.

Bahan-bahan:
2 ketul daging ayam bahagian peha
1 keping asam gelugur
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
15 biji cili kering
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 batang serai - ambil isinya yang putih - hiris-hiris
3 biji buah keras
3 keping hirisan halia
3 keping hirisan lengkuas
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan gula secukupnya, asam keping dan juga garam / perasa pilihan.
3. Tambahkan santan dan biarkan kuah mendidih. 
4. Sementara itu panaskan ketuhar.
5. Masukkan peha ayam dan masak sehingga ayam menjadi setengah masak.
6. Keluarkan peha ayam dan letakkan di atas dulang pembakar.
7. Bakar peha ayam dalam ketuhar hingga masak.

....Amie tidak lumurkan lagi kuah ketika hendak membakar ayam, sehinggalah ayam masak sebab kuah sudah melumuri seluruh bahagian peha ayam.... itu sebab kot sampai terlupa nak bubuh kuah lebihannya sewaktu ambil gambar he hehehhe.


                                                     Sedapnya Ayam Percik!

6 comments

  1. Geram jer nengok peha ayam tu..

    BalasPadam
  2. alahaii kak Amie cayang..daku sudah terguda dgn peha ayam itu hehee.. tringat pulak ayam percik putih mak kat kg..huhuu rs nak blk kg jee..

    BalasPadam
  3. mengancamnya tengok...
    peberet ni .. yum.. yum..

    BalasPadam
  4. Aslmkum Amie

    sedap nampak ayam percik Amie hidang ni. mamasyapun suka ayam percik merah mcm pasar mlm sedap rasa kuahnya.

    BalasPadam
  5. as salam.. ade je lg ayam percik kt sg buloh jeram tu kak.. skrg anaknya yg jual. pakciktu dh xlarat. tp sabtu ahad je.pasar pagi ahad

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe