Sarapan Pagi dengan Potato Fritters

11:14 PG

Akhirnya sampai juga Potato Fritters di dapur Amie. Pada mulanya rasa hairan juga kenapa Potato Fritters tiba-tiba menjadi satu fenomena hangat dalam kalangan rakan-rakan FB sehingga ada yang menyarakan agar Amie mencubanya. Apa keistimewaan Potato Fritters ini? Rupanya.... resepi ini merupakan makanan ringan yang boleh dijadikan sarapan pagi atau minum petang, dicelup dalam adunan dan digoreng! Itu saja... ringkas dan kedengaran mudah bukan? Cuba bayangkan banana fritters.... pisang goreng, labu goreng, keladi goreng, terung goreng (tempura)... oh! Satu lagi untuk lebih jelas... ia lebih kepada cucur! Apa-apa cucur termasuk cucur bawang, cucur udang, cucur pisang! Asasnya ialah ada adunan (batter) dan ada bahan yang dicelup atau dicampur dalam adunan, dan kemudian digoreng.
Atas nama pelbagai versi, akhirnya macam-macamlah benda yang dicampur dalam adunan untuk menjadikan resepi lebih menarik, lebih sedap... dan samalah juga dengan Potato Fritters ini. Asalnya hanya kentang dengan adunan tepung jagung dan tepung gandum untuk 'mengikat' kentang tadi, kini sudah pelbagai campuran untuk menyedapkan lagi rasanya.

Amie pun rasa seronok nak mencuba resepi Potato Fritters yang sedang menular di dapur kawan-kawan blogger dan FB. Dah faham apa itu Potato Fritters, eloklah kembangkan kreativiti dan mulakan inovasi Potato Fritters di dapur sendiri. Bahan asanya, selain kentang sagat, Amie tambahkan lobak merah, bawang Holland, dan cendawan shiitake. Encik Suami dan anak-anak yang tak cerewet, makan hingga licin Potato Fritters yang Amie sediakan untuk sarapan pagi. Potato Fritters ini Amie buat pagi kelmarin.... hari ini tak buat sarapan sebab kami makan di luar.

Bahan-bahan:
4 biji kentang - kupas dan sagat
1 batang lobak merah - kupas dan sagat
5 kuntum cendawan shiitake segar - hiris nipis
1 labu bawang besar Holland - hiris halus
1/2 sudu teh lada hitam - tumbuk
1 sudu makan serbuk pati ayam
2 sudu makan tepung jagung
5 sudu makan tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan susu segar
minyak

Cara:
1. Campurkan tepung jagung, tepung gandum,  telur, susu segar dan jadikan satu adunan.
2. Masukkan kentang, lobak merah, cendawan shiitake, bawang hiris, lada hitam, dan serbuk pati ayam.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng.
4. Ambil senduk besar dan leper, bubuh 2 sudu makan adunan kentang di atasnya dan leperkan.
5. Tangan kiri bawa senduk besar ke dalam kuali, dan tangan kanan pegang sudu makan untuk kuis / alihkan adunan kentang ke dalam minyak gorengan.
6. Goreng hingga kuning keemasan.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe