Masakan ala Barat : Wiener Snitzel

5:19 PTG

Tengahari tadi kami dapat dua bungkus daging korban, dan dua bungkusan tulang lembu korban. Masih segar! Tanpa banyak fikir Amie terus masak sup tulang. Dagingnya yang cantik itu Amie potong lebar melawan serat, setebal 1cm dan kemudian Amie ketuk-ketuk dengan penukul daging.


Selalunya kalau masak daging lembu memang hanya Amie dengan Encik Suami saja yang makan. Anak-anak cuma cari kuahnya. Tapi kalau masak lamb, memang anak-anaklah tukang habiskannya! Kali ini Amie cuba pula resepi Wiener Snitzel.... entah macamana nak sebut Amie pun tak tau! Ini salah satu resepi dari buku Masakan Eropah. Kalau tak silap ia merupakan salah satu menu ringkas dari Austria yang dihidangkan bersama lemon, tapi lain pula ejaan snitzel itu... schnitzel...waiyyooo lagilah tak tahu nak sebut apa! Bila dah siap hidang, ingatkan tak ada orang nak usik. Rupa-rupanya.... tinggal sekeping je lagi untuk Fairuz yang tengah tidur. Fuad dan Encik Suami sudah ratah-ratah dengan si kecil Firdaus! Encik Suami kata dagingnya sangatlah lembut! Iyolaaa.... kita ketuk-ketuk dengan penukul daging tadi tu.. manalah tak lembut!

Bahan-bahan:
500 gram daging lembu - potong lebar melawan serat setebal 1 cm - ketuk-ketuk sedikit agar menjadi lebar dan cucuk-cucuk dengan garpu
1 sudu teh garam - Amie gunakan serbuk pati ayam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
50 gram tepung gandum

2 biji telur dipukul untuk dijadikan pencelup
150 gram tepung jagung
minyak

Pelengkap:
1 biji lemon - dipotong-potong
400 gram potato wedges - digoreng
1 sudu teh cincangan daun parsli
50 gram mentega tawar

Cara:
1. Lumurkan daging dengan garam dan serbuk lada putih. Biarkan selama 30 minit dalam peti ais.
2. Golekkan di atas tepung gandum. Celupkan ke dalam telur. Golek lagi di atas tepung jagung.
3. Goreng dalam minyak yang sudah dipanaskan di atas api yang sederhana sehingga masak.
4. Hidangkan persama pelengkapnya.

Tip:
Setelah daging disaluti dengan tepung jagung, tekan-tekan daging agar tepung jagung lebih melekat dan tidak mudah luruh ketika digoreng.

Barangkali kalau daging lembu dijadikan resepi Wiener Snitzel seperti ini, selepas ini tak adalah lagi daging menginap dalam peti ais berbulan-bulan lamanya!

2 comments

  1. salam Mie wah harus di cuba ni kaknoyah kdg daging berbulan2 jugak jadi pengguni frezer haha nak copy gak resepi ni halal ok

    BalasPadam
  2. Salam aidiladha....nmpak sonang nampak sodap leh le Korban kan dgg dlm peti ais tu dgn menu ni nanti.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe