Resepi Ikan Talapia Goreng Berlada Yang Mudah Tapi Sedap!

9:01 PTG

Amie masih ingat, permulaan menyukai ikan talapia sebenarnya semasa belajar di UM. Setelah keluar dari Kolej Tunku Kursiah, Amie tinggal di luar kampus. Jadi, waktu makan kami bebas memilih kafeteria yang disukai. Dah puas makan di belakang Dataran Sastera, makan pula di Plazasiwa berhampiran Siswarama. Kadang-kadang merayap sampai ke Fakulti Ekonomi dan kalau ada urusan di Pekan Buku atau di Bangunan Pentadbiran, kami makan saja di situ. Di mana-mana sahaja kafetaria, pasti ada ikan talapia goreng berlada! Ikan talapia hitam! Ladanya pula, lada merah atau lada hijau hidup, dikisar kasar dan dituang atas ikan goreng. Jelas ternampak biji ladanya bulat-bulat dan ikan talapia yang digoreng garing. Simple bukan? Harganya.... seekor talapia goreng berlada hanya RM1.00 sahaja.
Hari ini Talapia Goreng Berlada ada di dapur Amie. Bezanya lada yang digunakan Amie kisar terlebih halus dan ikan talapia pula tidak begitu garing. Amie suka ikan goreng talapia lembap, dan berlemak!

Bahan-bahan:
10 ekor ikan talapia saiz sederhana - bersihkan dan lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
1/2 sudu teh pati asam jawa
1 batang serai - dititik
garam / perasa pilihan
minyak

Bahan kisar:
10 biji cili merah hidup
3 ulas bawang putih
 biji bawang merah
sedikit halia
sedikit belacan

Cara:
1. Goreng ikan talapia hingga masak.
2. Keluarkan minyak gorengan tadi dan tinggalkan secukupnya untuk menumis bahan kisar.
3. Tumis semua bahan kisar bersama daun limau purut, serai dan pati asam jawa.
4. Setelah pecah minyak, perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Tuangkan bahan tumis ke atas ikan talapia goreng.

 Lepas solat Jumaat tengahari tadi, habis 10 ekor ikan talapia kami ratah anak-beranak bersama nasi panas!

2 comments

  1. yang mudah selalunya sedap Mie cuma tilapia ni susah lah nak dpt kat sini frozen banyak lah

    BalasPadam
  2. Talapia goreng berlada memang sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe