Mee Goreng Daging

11:50 PG

Lama benar tak paparkan resepi sarapan pagi. Awal pagi tadi Encik Suami sudah keluar untuk ke tempat kerjanya. Tak lama kemudian telefon berbunyi... Encik Suami rupanya. Katanya, tak ada orang jual makanan di gerai seperti selalu. Jadi macamana? Amie kata, tak kisahlah... bukan Amie tak boleh buat sarapan untuk anak-anak. Banyak bahan di dapur yang boleh diolah untuk dijadikan sarapan.Tak sampai berapa minit, Encik Suami muncul di pagar membawa bungkusan. Ada susu untuk Firdaus, satu tin nestum, satu bungkus lampin pakai buang, dan ada dua bungkus mee... sebungkus mee hoon dan sebungkus mee kering. Nampaknya risau benar Encik Suami kalau Amie tak sempat buatkan sarapan pagi untuk anak-anak...
Antara mee hoon dan mee kering, Amie pilih mee kering untuk digoreng. Amie masak biasa-biasa saja, tak bubuh sos cili atau cili kisar, sebab Firdaus pun nak makan. Jadi, pagi tadi kami anak-beranak sarapan Mee Goreng Daging. 

Belakangan ini banyak kali masak daging... mee goreng pun bubuh daging sebab nak habiskan saki baki daging dalam peti sejuk. Sempat pulak ceplok 2 butir telur masuk mee goreng.... haaaa hidangan tinggi kalori dan kaya dengan kolestrol dah ni. Menternak lemak pepagi begini memang best! Eloklah seimbangkan sedikit lelemak tu dengan minuman teh ringan tambah hirisan lemon.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee kering - celur hingga lembut dan toskan
1 cawan hirisan daging
2 batang sawi - potong-potong
1 batang lobak merah - potong-potong panjang
2 biji telur
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
2 sudu makan sos tiram
4 sudu makan sos tomato
4 sudu makan kicap manis
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga layu.
2. Masukkan hirisan daging bersama hirisan lobak merah. Tumis hingga masak.
3. Masukkan sos tiram, sos tomato, dan kicap manis. Gaul rata.
4. Masukkan mee dan sayur sawi. Kacau sebati.
5. Pecahkan telur dan gaul bersama mee goreng.
6. Padamkan api dapur.

Mee Goreng Daging siap!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe