Pegedil Sedap : Pegedil Daging Berkeju

1:05 PTG

Selamat menyambut Hari Raya Korban buat semua. Semoga hari ini memberikan seribu hikmah dan pengertian yang mendalam buat umat Islam seluruh dunia kerana kehadiran Aidil Adha memang menuntut kita merenung kembali segala 'pengorbanan' para anbia' dalam menegakkan agama Allah yang suci. Dan mudah-mudahan semua jemaah haji di Tanah Suci Makkah akan pulang bersama haji yang mabrur... amin!

Tentu pagi ini ramai yang sibuk menyediakan juadah untuk keluarga dan juga tetamu. Amie pulak.... sunyi sepi je dapur tak berasap! Bukan apa... ikut arahan Encik Suami supaya berehat saja, jangan buat apa-apa sebab memang Amie kurang sihat. Tiga hari lepas panas badan Amie tinggi melebihi 39'C. Disyaki kena virus denggi, tapi setelah pemeriksaan darah dijalankan, negatif denggi! Rupanya kurang air dalam badan... syukur Alhamdulillah tak ditahan di wad!

Amie pun korbankan hasrat untuk masak-masak di pagi raya. Tak apalah... nanti kalau melarat sakit, siapa juga yang susah. Wokey... Amie nak kongsi satu menu ala fusion pulak. Amie buat pegedil kentang campur daging, dan bubuh keju. Cerita tentang pegedil ini, teringat masa rewang di kampung, bergotong royong menyiat daging rebus untuk dibuat campuran bahan pegedil. Tapi nak rebus daging malaslah pulak. Guna sajalah daging kisar bang Ramly tu... senangkan! Kentangnya pula, seperti biasa Amie goreng terlebih dahulu, tatapi kalau anda ingin rebus terpulanglah. Bukan apa, Amie tak mahu risiko ketika menggoreng nanti. Untung badan, pegedil tak terburai ketika digoreng! Maklumlah kalau terlebih rebus (masak) kentang akan masuk air! Jadi, jalan selamat yang Amie pilih, goreng sajalah.

Bahan-bahan:
2 cawan kentang siap dilenyek (4 biji kentang yang digoreng)
1/2 cawan daging kisar
1/2 cawan bawang goreng (merah & putih)
1/2 cawan hirisan daun sup
1/2 cawan parutan keju cheddar
2 sudu makan serbuk keju parmesan
1 sudu teh lada putih - tumbuk
1 biji telur - pukul ringan
garam / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Gaul sebati kentang lenyek bersama daging kisar, bawang goreng, daun sup, keju cheddar, keju parmesan, lada putih dan perasa pilihan hingga sebati.
2. Kepal bahan tadi sebesar bola ping pong dan bulat-bulatkan, kemudian leperkan menjadi pegedil yang mampat.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng tenggelam.
4. Celupkan pegedil di dalam telur dan goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.

 Jom.... makan Pegedil Daging Berkeju!

Memang sedap dimakan begitu saja. Jangan lupa.... balut dengan daun salad, dan kemudian makan macam makan burger.... he heheh jadi burgerdil!

1 comments

  1. wah, misti pegedil ni tambah sedap sebab ada chez..salam aidiladha kak amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe