Pindang Ikan Jelawat

2:47 PTG

Masak pindang ikan di hari raya kedua? He heee.... biasanya kalau dah kunjung ziarah beberapa rumah terbuka, memang mula rasa muak nak makan makanan berlemak! Apa lagi kalau di rumah sendiri pun penuh dengan lauk pauk berasaskan daging lembu dan daging ayam! Biarlah... yang suka makan tu teruskanlah.Biarlah Amie masak beberapa kepingan jelawat untuk lauk sendiri. Teringin nak makan nasi putih panas-panas dengan sambal belacan dan sayur kailan ... tambah Pindang Ikan Jelawat sekeping dua, cukuplah tu! Nak hirup kuahnya yang masih panas... adeeehhh! Memang sedap.... dengan aroma daun kesumnya tu!

Siap dah Pindang Ikan Jelawat. Masaknya pun sekejap saja, cuma ambil masa sedikit untuk kurangkan bau kurang enak pada ikan tadi. Kalau rajin, Amie akan lumurkan ikan air tawar dengan tepung gandum atau asam jawa untuk mengurangkan bau hanyirnya. Tapi kalau tak ada tepung gandum, rendamkan saja bersama jus limau nipis atau lemon dan masukkan sekali kulit limau tadi ke dalam air rendaman ikan. Biasanya Amie gunakan lemon, sebab itu sajalah buah yang sentiasa ada di dapur berbanding limau nipis atau limau kasturi. Oh yaaa... ikan mestilah dibersihkan terlebih dahulu ye sebelum lumur dengan apa-apa bahan untuk kurangkan baunya tu. Jangan pulak perahkan jus limau ke atas ikan tanpa air, nanti ikan terus jadi umai sebab isi ikan sudah masak terkena jus limau tadi! Biarkan beberapa minit... kalau Amie yang jenis tak suka menunggu lama, dalam 5-7 minit cukuplah. Lepas tu bilas bersih-bersih sebelum dimasak.

 Bahan-bahan:
4 kepingan ikan jelawat 
1 labu bawang besar saiz kecil - mayang kasar
2 ulas bawang putih - pecahkan
1 batang serai - ketuk
2 tangkai daun kesum
1 biji tomato - belah 4
7 biji cili padi
1 keping asam gelugur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan
600 ml air

Cara:
1. Masukkan air ke dalam periuk dan masak di atas api dapur.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili padi, serai, asam gelugur dan serbuk kunyit.
3. Setelah mendidih masukkan ikan serta tomato serta daun kesum. Masak ikan lebih kurang 5-7 minit.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.

Jangan lupa hidangkan dengan sambal belacan dan sayur atau ulam-ulaman.

1 comments

  1. mesti lajak makan nasi kalau gini lauk nya Mie sakit mata tengok ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe