Resepi Penduci Mulut Yang Sedap: Puding Pandan Strawberi

4:08 PTG

Lama tak memuding. Sesekali nak juga menikmati hidangan manis sebagai pencuci mulut di hujung minggu.Tapi manis-manis manja sajalah yea.... dan tambah sikit manis-manis masam di bahagian atasnya. Amie buat Puding Pandan Strawberi. Tak adalah nak rajin membuat jus pandan, cuma guna emulco pandan dengan perasa pandan saja. Buah strawberi saja yang Amie kisar, tapi nak warna lebih cantik menyerlah Amie tambahkan sedikit strawberi emulco.

Puding Pandang Strawberi ini Amie buat petang kelmarin. Ada beberapa keping lebihan roti Gardenia untuk sarapan paginya, jadi sebelum sampai tarikh luput eloklah Amie manfaatkan untuk dijadikan puding. Rupanya Encik Suami suka sangat makan terutama yang bahagian merahnya tu... termasuklah Firdaus sekali!

Bahan-bahan:
1 paket agar-agar seberat 20 gram
4 keping roti Gardenia
20 biji strawberi - kisar tanpa air
5 cawan air
250 ml susu cair
1 1/2 cawan susu pekat - terpulang ikut kemanisan yang dikehendaki, boleh kurangkan atau lebihkan
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pandan emulco
sedikit strawberi emulco
1 sudu teh perasa pandan

Cara:
1. Masak agar-agar bersama air sehingga agar-agar larut.
2. Satukan roti gardenia bersama susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla dan kisar hingga halus.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk berisi agar-agar yang dimasak tadi dan didihkan sehingga mendidih.
4. Ambil 2/3 daripada bahan tadi dan masukkan dalam sebuah bekas. Tambahkan emulco pandan dan perasa pandan. Tapis dan kemudian masukkan dalam acuan pilihan dan sejukkan.
5. Selebihnya, 1/3 bahan tadi campurkan dengan strawberi kisar dan emulco strawberi. Tapis dan kemudian sudukan perlahan-lahan di atas puding perasa pandan.
5. Sejukkan sebelum dinikmati.


Jom... siapa cepat dia dapat! Yang dibelakang tu tengok bekas kosong aje erkkk...

3 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe