Singgang Daging Dengan Air Kelapa.... yang terlajak sedap!

10:02 PTG

Hari ini dah masuk kerja. Cerita Aidil Adha  @ Hari Raya Korban telah berlalu... mungkin disebabkan cuti yang pendek! Tapi mungkin anda masih ada daging korban yang tersimpan di dalam peti sejuk. Amie memang agak sukar sedikit nak habiskan daging. Tapi sejak Amie cuba resepi barat ala-ala resepi Austria gitu, Wiener Snitzel   DI SINI, Encik Suami pulak yang minta Amie buat lagi. Katanya, daging tu lembut! Haa'aaa memang lembut sebab diketuk-ketuk gitu. Rupanya hari tu habis Encik Suami dengan Fuad & Firdaus makan. Ingatkan ada sekeping tinggal untuk Fairuz, rupanya Fuad ngap habis! Kesian Fairuz tengah tidur... Wiener Snitzelnya nan sekeping itu kena copet Fuad! Permintaan Encik Suami itu Amie tangguhkan dua atau tiga hari kemudian (kalau hari-hari makan daging goreng alamatlaaaa.....) sebab hari ini Amie nak masak singgang daging pulak.... singgang bukan sebarang singgang tau sebab Amie masak Singgang Daging Dengan Air Kelapa!

Singgang Daging Dengan Air Kelapa dah siap!
Minta maaf tuan-tuan dan puan-puan... tak dapatlah nak jemput makan sama sebab dah habis! Amie hirup kuah singgang yang masih panas! Memang tak puas.... slurrpppp... sluurrpppp! Rasanya? Sedap atau tak sedap? Ikut selera masing-masinglah tuan....! Bagi Amie sedaplah, sebab memenuhi selera Amie, dan sebab Amie suka air kelapanya tu! Amie gunakan air daripada 2 biji kelapa muda, lebih kurang 1 liter banyaknya! Memang ada rasa manis-manis buah, manis air buah kelapa, tapi bila dah bubuh asam keping, tambah perasa... sedaplah jadinya! Lagilah kalau picitkan lada nan merah menyala tu! Memang beza pun kalau gunakan air biasa!


Bahan-bahan:
500 gram daging lembu - hiris nipis
1 liter air kelapa  
1 labu bawang besar - belah 6
5 keping hirisan halia muda
5 keping hirisan lengkuas 
1 keping asam gelugur
1 bonggol (bahagian bawah batang) pokok ketumbar - ketuk
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Masukkan air kelapa, daging lembu, bawang besar, halia, lengkuas, asam keping dan bonggol pokok ketumbar ke dalam periuk.
2. Masak sehingga daging empuk.
3. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
4. Padamkan api dapur dan hidangkan panas.

 Lain kali kena bubuh 2 liter air kelapa! Boleh hirup kuahnya puas-puas... sampai peluh-peluh!

5 comments

  1. Ermmm...kali pertama dengar singgang dgn air kelapa.

    BalasPadam
  2. Sedap yer Amie...nk cubalah... gee memang peminat singgang

    BalasPadam
  3. tengok gambar je dah tau tahap kesedapannya

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Amie. Saya suka sangat masakan yang masukkan air kelapa, memang sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe