Ulam Latok & Ikan Bakar

1:04 PTG

Hari ini keseorangan di rumah. Bujang sulung mengikuti seminar di sekolah sehingga pukul 5 petang. Si bongsu terus berada di sekolah mengikuti perkhemahan pengakap sehingga esok. Bujang tengah makan nasi bungkus. Encik Suami kembali semula ke tempat kerja selepas solat Jumaat.


Meratah rumpai laut @ latok.



Dan makan ikan panggang, tapi tak tahu apa nama ikannya. Sisiknya tebal seperti sisik ikan jebong. Setelah dibersihkan, Amie panggang bersama sisiknya, sama seperti memanggang ikan cencaru yang berjaket tebal itu. Bila sudah masak, sisiknya sangat mudah luruh! Ikan yang tidak diketahui namanya itu, rupa wajahnya di bawah ini.

12 comments

  1. Ikan apa tu kak ? x penah mkn...ulam latok tu pun x penah juga...lembut ke tu...nmpk mcm jeli jer....

    BalasPadam
  2. Ooh rumpai air tu namanya Latok ye Amie, ummi ada tengok masa pergi KK baru2 ni, tak pernah makan lagi.

    BalasPadam
  3. Salam Amie. latok tu pertama kali tengok.kalau rumpai laut yg kering selalu jumpa kat Kel.. buat kerabu sare.menarik bentuk ikan tu...

    BalasPadam
  4. kak amie.. nasib baik tun dh pernah mkn masa ke KK aritu. kalau x sure jakun nih... sedap cicah sambal belacan!! kiteorg siap order lebih lg latok nih..

    BalasPadam
  5. Asyifa,
    tak tahu apa nama ikan tu,

    Ummiross,
    latok tu panggilan tempatannya, mungkin bahasa suku kaum Bajau sebab latok memang makanan tradisi mereka.

    Mamasya,
    memang ada beberapa jenis & bentuk rumpai laut yang boleh dimakan.

    Tun Telani,
    cicah sambal belacan ye, he he eh kak amie jahat ni... yang kat atas tu kakak bubuh cencalok sikit!

    BalasPadam
  6. salam..dua lauk tu x pernah mkn..bestnya dpt mkn tu..

    BalasPadam
  7. salam..macam menarik jer..tak pernah makan lagi nie..

    BalasPadam
  8. nk sgt try makan latok tu..xpernah makan lagik..huhu..mcm sedapp jekk..

    ikan ape tu ek..hensem plak..warnanya yg terang gittu...;)

    BalasPadam
  9. Assalam kak Amie cyng, lajunya akak mengupdate..tak terkejar saya kak..hehe sedap tgk ikan bakar..rumpai laut tu saya tak pernah makan kak..memang jakun sikit saya ni..kalau akak tak share memang saya tak tau pun..hehe

    BalasPadam
  10. As'kum Kak Amie cayang.... sha tak pernah makan rumpai tu.. nampak cantik dan segar hehee... dan ikan tu waduhhh ni dah macam ikan dalam discovery channel tu.. cantik benor.. makan memang tak pernah..:)

    BalasPadam
  11. Ikan batu tu..sbb tu sisik tebal.warna warni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe