Nasi Lemak Bukit Hijau

1:15 PTG

Salam hari Jumaat yang mulia. Semoga hari ini membawa seribu keberkatan buat semua. Mudah-mudahan sentiasa sihat dan ceria. Hari ini nampaknya sampai ke petanglah kami makan nasi lemak. Sepatutnya nasi lemak ini dijadikan hidangan pagi tetapi bonda terlebih dahulu bangun dan siap menyediakan pelbagai juadah pagi. Amie terlewat bangun kerana bujang tengah Amie sakit perut sepanjang malam, masuk angin dan kenalah menyapu perutnya dengan minyak panas, menemaninya ke bilik air dan alhamdulillah setelah menelan ubat nampaknya perutnya beransur lega. Amie pula yang mengantuk, dan akhirnya hidangan nasi lemak menjadi menu tengahari. Tak kisahlah, sebab sekarang ini nasi lemak boleh dinikmati bila-bila masa tidak kira siang atau pun malam.


Hidangan nasi lemak sudah ada di depan mata. Oleh kerana masak di kampung jadinya Amie namakannya sebagai Nasi Lemak Bukit Hijau sempena nama tempat kelahiran dan kampung halaman Amie.  Lauknya pun Amie ubahsuai mengikut citarasa sendiri. Antara lauk-pauknya termasuklah Ayam Rempah Sate, Sambal Tumis, Telur Puyuh Rebus, dan tentulah tidak ketinggalan segala aksesori seperti kacang tanah dan ikan bilis goreng, hirisan tomato dan juga timun.



Oleh kerana daging ayam yang ada merupakan bahagian dada jadi lebih baik potong kecil-kecil dan perap dengan rempahan sate. Di bawah ini pula, nasi lemak dengan lauk tambahan iaitu Sayur Kangkung Tumis. Kakak masak sayur kangkung yang baru dipetik di belakang rumah. Yang seronoknya bila berada di kampung, mudah untuk mendapat bahan segar termasuk daun pandan dan daun pisang. Bonda pun jenis yang suka menanam pelbagai tanaman herba termasuk cekur, kunyit, serai, lengkuas, halia dan segala macam tumbuhan lain termasuk cili padi. Kalau hendak guna, cabut saja atau petik saja mana-mana yang dikehendaki!



Resepi: Nasi Lemak Bukit Hijau
Sumber: Amie's Little Kitchen


Nasi Lemak
Bahan-bahan: 
1.5 kg beras - cuci dan toskan
1 liter santan
3cm halia - hiris halus
3 biji bawang putih - hiris halus
3cm kulit kayu manis
garam secukup rasa
3 helai daun pandan - siat-siat


Cara:
1. Masukkan santan ke dalam kuali bersama hirisan halia, bawang putih, kulit kayu manis, garam dan daun pandan. Pada masa yang sama didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Apabila santan mula mmendidih, masukkan beras dan kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan santan menjadi kering.
3. Pindahkan nasi tadi ke dalam periuk pengukus.
4. Kukus selama 20 minit atau sehingga nasi lemak masak.


Sambal Tumis
Bahan-bahan:


4 biji tomato - cincang
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan bancuhan air asam jawa
minyak


Bahan kisar:
30 biji cili kering
5 biji bawang putih
10 biji bawang merah
2cm belacan


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar bersama tomato cincang sehingga pecah minyak.
2. Masukkan bancuhan air asam jawa bersama garam dan gula.
3. Perlahankan api dan biarkan sambal menjadi pekat.


Ayam Rempah Sate
Bahan-bahan:
2 kg dada ayam - potong dadu
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh pati asam jawa
2 sudu besar lada kisar
garam dan gula secukupnya
4 sudu minyak


Bahan kisar:
5cm halia - hiris
3 batang serai - dimayang
3 biji bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu teh biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis


Cara:
1. Perap dada ayam bersama bahan kisar serta pati asam jawa, serbuk kunyit, lada kisar, garam dan gula serta minyak selama 1 jam.
2. Panaskan kuali dan masukkan bahan perap ke dalamnya. Balik-balikkan sehingga ayam layu dan sebati.
3. Perlahankan api, dan tutup kuali selama 7 minit.
4. Buka penutup kuali dan balik-balikkan sekali lagi.
5. Apabila daging ayam empuk, tutup api.
6. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi lemak.


Bahan lain:
telur puyuh rebus
kacang tanah goreng
ikan bilis goreng
hirisan timun
hirisan tomato



Apalagi... jomlah makan. Bismillah......


19 comments

  1. seronoknya.. bangun2 bonda dah siap masak! nak jugakkkk!! hehehe....

    BalasPadam
  2. salam kak amboi meriahnya lauk pauk nasi lemak tu..tegoda di buatnya...

    BalasPadam
  3. Assalam amie,
    waduh nasi lemak ni kasi kita ngeces ler..kita ni belum makan lunch lagi ni..nak update dulu baru makan..
    ada lagi tak nasi lemak untuk kita?..
    macam2 lauk nasi lemak amie ni....bestnyaaaa

    BalasPadam
  4. Madiha,
    setakat ni memang tak boleh lawan bonda...

    Sheila,
    memang banyak pilihan sebab ramai pelanggannya he he he diorang boleh pilih lauk yang disukai.

    Ayu,
    ada lagi Ayu, memang sengaja masak lebih sebab anak cucu cicit bonda datang tak berhenti, lagi pun memang bonda suka jamu anak cucu cicit makan.

    BalasPadam
  5. sedapnye...sok nak mintak mak wat nasi lemak gak lah.jeles ni..he3

    BalasPadam
  6. aduhhh... sedapnye la..

    lapar ni.. lom lunch!

    BalasPadam
  7. perghhhhhh!meleleh air liur tengok nasi lemak Kak Amie buat tu

    BalasPadam
  8. salam kenal kak,nasi lemak tue nampak sedap betul..mcm2 lauk ada .sy suka sambal lebih..lg pedas lg sedappp..sy follow blog akk klu ada masa sudi2kan singgah diblog sy ..tq:)

    BalasPadam
  9. Salam kak amie! humanggggg aiiiiii! mmg kenyang terbongkang kalau dpt set nasi lemak akak nii hihihi.... mkn nasi lemak mesti ngantuk, itu kita lerrr sbb tu kalau nk mkn nasi lemak sblm buat kerja rumah ehehe..

    BalasPadam
  10. Assalam kak Amie, saya datang pagi-pagi kat sini nk tumpang sarapan nasi lemak ni..alahai sedapnya nasi lemak akak...meriah lauk tu:)

    BalasPadam
  11. Amie,nasi lemak paling meletop ni, cukup lengkap!
    Ummi bawa balik sepinggan,hik!

    BalasPadam
  12. Kak Amie,tak tahan tengok nasi lemak ni lama2,i takut tergoda..hihi.

    BalasPadam
  13. Sedapnya kak amie..kecur tgk nasi lemak kak amie ni:)

    BalasPadam
  14. Salam Amie,

    Kak Ros kalau mai kat blog Amie ni mesti teliur sampai meleleh air liur punya lah he.he.he....Nampak sedap sangat la nasik lemak bukit hijau tuuu...Amie...

    BalasPadam
  15. Salam Kak Amie..berselera betul tengok set nasi lemak yang serba lengkap ni...

    BalasPadam
  16. Salam Amie...
    Best dpt mkn nasi lemak ngan lauk pauk yg best nie..hehehe buat hawa lapar ptg2 begini :P

    BalasPadam
  17. Assalam amie, sedapnya set nasi lemak lengkap, saya cukup suka bila mkn nasi lemak ada sayur kangkung tumis, sedap, tersangat lah terliur bila tgk set yg sungguh menggoda ini.

    Memang best sangat bila sesekali blk kampung, mmg betul pun nak apa saje main ambil n petik je kat belakang rumah atau tepi rumah kan. Bila pula blk lahad datu

    BalasPadam
  18. sedapnya nasi lemak tu...set lengkap, ada telur puyuh pulak tu...

    BalasPadam
  19. kak amie.. sedapnya nasi lemak.. geram rasa nak capai je kak... tambah bila dihidangkan dalam pinggan macam tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe